Bajnokok sora a Hirling Lovasparkban

on hétfő, 08 augusztus 2016. Posted in Versenyek

Bajnokok sora a Hirling Lovasparkban

Bajnokok sora a Hirling Lovasparkban

Új szakág van születőben - mondják a szakemberek - a szabadidős lovasversenyzésről, amelynek egy országos megméretése történt Kiskunhalason augusztus 6-án, a Hirling József Lovasparkban és amelynek eredményeként jó páran mondhatták magukat győztesnek. A címképen látható, úgynevezett vezetgetős versenyszámban például egyszerre hat első helyezettet ünnepelhetett a közönség. A különböző versenyszámokban összesen 103 startot láthatott a közönség, a főleg gyermek és fiatal lovasokból álló mezőnyben.

A szabadidős lovasversenyzés az abszolút hobbilovasok táborát szólítja meg, amelyben a legalapvetőbb lovastudás a feltétel, sőt az úgynevezett vezetgetős kategóriában még az sem, hiszen külső segítséggel, száron vezetik a lovat a kijelölt pályán, legtöbbször néhány éves gyermekekkel a nyeregben.

Kiskunhalas nem először ad helyszínt országos szabadidős lovasversenynek. Rózsahegyi Róbert szerint rendkívül alkalmas a teljesen kezdők megszólítására. "Mindenféle kötöttség nélkül lehetőséget ad sikerélmény szerzésre a szabadidős versenyzési forma, ráadásul a lovaglás széles spektrumát kínálja, hiszen szerepel benne díjugratás, díjlovaglás, ügyességi verseny futószáras próba. Tehát van választás, kinek mi tetszik" - mondta a kiskunhalasi lovarda vezetője.

 

A Halasi verseny egyébként szombaton reggel kilenctől, késő délutánig tartott. A lovasokat a délelőtti szemerkélő eső sem tántorította el attól, hogy nyeregbe szálljanak. A délelőtti számokban különböző magasságon díjugratást gyakorolhattak versenyszerű körülmények között, délután pedig az ügyességüket tehették próbára a lovas palánták.

A versenyzést Széplaki Pál olimpikon, első osztályú díjugrató bíró elnökletével felügyelte a zsűri. A szakember hasznos kezdeményezésnek tartja a szabadidő lovaglás versenyszerű formájának meghonosítását. "Mindenképp motiváló, hogy egyszerű, könnyen teljesíthető feladatokat állítanak a lovasok elé és azt díjazzák. Ez is egy út lehet a különböző lovasszakági versenyzésbe, de nem feltétlen ez a cél. Persze vannak még benne letisztulatlanságok, ezeket a helyükre kell tenni, jól leírt szabályokkal, de ki fog ez alakulni. Sok ügyes gyereket láttam, élmény volt bíráskodni" - tette hozzá a zsűri elnök.

2016. Augusztus 6-án szabadidős és amatőr lovasverseny!

on csütörtök, 04 augusztus 2016. Posted in Versenyek

2016. Augusztus 6-án szabadidős és amatőr lovasverseny!

Szabad és idős lovasverseny

A címbéli megfogalmazás játék a betűkkel. Így tagolva érthetőbb és talányosabb. A lovassport egy új ága lehet a szabadidős lovasverseny, amely minden ízében sport, de csak annyiban verseny, amennyiben az egyén akarja és azon belül is válogathat. Ennek egyik úttörő rendezője országosan a Lovas és Szabadidőközpont Kft.. Az hogy az olimpiakezdéssel nagyjából egy időben lesz a szabadidős lovasverseny Kiskunhalason nem véletlen. A jó két hete ítéletidő miatt elmaradt versenyt  pótolják. Próbálnák meg ezt a riói szerevezők! Na de ahogy a részvételben, úgy szervezésben is nagy a leendő szakági szabadság.

Bővebben...