A bandérium városnapi határjelállítása

on péntek, 10 máj. 2019. Posted in Események


A Kiskunhalasi Lovasbandérium születése, 1997 óta a városnapi ünnepségek szerves szereplője, mozgatója. 2005 óta hagyomány a városnapi programok keretében a határjárás. Kiskunhalas külterületein haladva új határjelek kerültek azóta elhelyezésre a hármashatároknál. Május 4-én a Kiskunmajsa-Szank-Tázlár határtalálkozási ponton állított új határoszlopot a szervező Kiskunhalasi Lovasbandérium.

A városnapi ünnepség keretében május 4-én, szombaton délelőtt avatták a fából készült határjelet Kiskunmajsa-Szank-Tázlár térségében. Az eseményen a rendező halasi bandérium mellett a kiskunmajsai huszárok és a kronachi várőrök is részt vettek. Kiskunhalas polgármestere, Fülöp Róbert és Bán Róbert, Tázlár polgármestere is jelen voltak az eseményen. A képgalériához katt ide!

A településvezetők röviden szóltak az egybegyűltekhez, amelyek tartalma a jó szomszédság történéseit idézték. Ugyancsak beszélt a határoszlop avatáskor Szakál Aurél, a Thoma János Múzeum igazgatója a határjelek korabeli jelentőségéről.

A katonai ceremóniát Dariusz Waclawczyk huszár ezredes vezényelte, közreműködött Gubucz Mónika, a Szilády református Gimnáziu tanulója, a halasi bandérium tagja, aki hegedűjátékkal lepte meg a közönséget. A markotányos nők pogácsával, pálinkával kínálták meg a vendégeket.


Rózsehegyi Róberttől, a Kiskunhalasi Lovasbandérium Egyesület elnökétől megtudtuk, hogy a határjelavatás helyi szokása megtetszett a kronachi partnerváros küldöttségének. A delegáció  javasolta, hogy Kronachban is helyezzenek el határjelet egy arra alkalmas helyen a közeljövőben, amelynek részleteit majd kidolgozzák. A határjelavatás baráti beszélgetéssel zárult.

Szöveg: Kovács Iván, képek: Ménesi Dóra