Elnökségi nyilatkozatok

on vasárnap, 17 november 2019. Posted in Események

Kétnapos szakmai megbeszélést tartott a Magyar Lovassport Szövetség Díjugrató Szakág elnöksége a Kiskunhalas közelében található Pirtó Lovasfogadóban. A Díjugrató Szakág elnöke, Szotyori Nagy Kristóf és az elnökségi tag Juhász Tibor nyilatkozatait olvashatják az alábbiakban.

A Díjugrató Szakág elnöke, Szotyori Nagy Kristóf a következőkben foglalta össze az értekezlet munkáját. Megállapítottuk, hogy továbbra is a legnépszerűbb szakága a lovassportoknak a díjugratás. Ezt űzik a legtöbben és 2019-ben is dinamikusan fejlődött minden szinten a magyar díjugratás. Az értékelésünk kiterjedt a versenyrendszerünk minden szintjére, a rendezési helyszínekre, a különböző kategóriákra. Áttekintettük a versenyszabályzatot és előkészítettük a 2020-ra vonatkozó szabályváltozási elképzeléseinket. Ezek a szabályok az év végéig letisztulnak és elérhetővé tesszük a lovasok számára. A jövő évi verseny naptárról is döntés előkészítés történt, mert a Nemzetközi Lovas Szövetség (FEI) versenynaptára elkészült, amihez igazítottuk a nemzeti versenyeinket. Megegyezés született, hogy a díjugrató, a lovastusa és a szabadidős szakágaknak itt, Kiskunhalason lesz a közgyűlése 2020 január 18-án. Ez egyben egy ünnepélyes alkalom lesz, hiszen a hagyományoknak megfelelően az éves díjkiosztásokra is sor kerítünk.

A szakág elnöke az év értékelését a kevésbé jóval kezdte. Nem sikerült olimpiai kvótát szereznünk, így Tokióban nem lesz magyar díjugrató, de rajta vagyunk, hogy ezt az álmunkat elérjük a következő játékokig. Jó hír viszont és komoly sportdiplomáciai siker, hogy 2021-ben öt lovas szakágnak is Európa bajnoki helyszíne lesz hazánk. Nagy sikert értek el utánpótlás válogatott lovasaink, akik sok egyéb mellett bejutottak az FEI Nemzetek Díja világdöntőjébe és a Challange-Cup bronzérmes helyét szerezték meg. Felnőtt válogatottunk is jól teljesített, mert Lisszabonban és Athénban is jól szerepelt nemzeti együttesünk.

A hazai versenyekről is pozitív jelentést tehet az asztalra idén a szakági elnökség - mondta Szotyori Nagy Kristóf. Idehaza magas színvonalon sikerült megrendeznünk a legrangosabb versenyeket. Hagy emeljem ki a Fiat Díjugrató Magyar Bajnokságot, ahol 2019-ben már 155 cm-en rendeztük meg a felnőtt döntőt. A sportolók díjazásában is évről évre előrelépünk, az idén is ez történt. Nőttek a számok, több start volt mint a megelőző években. A verseny helyszínek száma nem, de a verseny napok száma szintén emelkedést mutatott. Bekapcsoltuk a versenyrendezésbe a szabadidős lovaglást, akiknek nem céljuk az élsportban részt venni, de egy kezdeti fázisa lehet a sportágnak.

Összegezésként - kihangsúlyozta a szakági elnök. Közép-Kelet Európában meghatározó a magyar díjugrató sport és azon dolgozunk, hogy ez még jobb legyen. Több olyan versenyhelyszínünk van - például Kiskunhalas is - ahol a szakág modernkori színvonalának megfelelő infrastruktúra épült ki. Ugyanakkor az ország számos pontján rendeznek olyan egynapos regionális versenyeket, amelyek életben tartása a szakág hasznára válik. Őket továbbra is ösztönözzük a versenyrendezésre és erre komoly támogatási szisztémával rendelkezik szövetségünk. A magyar díjugratás egy tiszta, a közönség és a média számára is követhető és élvezhető sport. Mi azon dolgozunk, hogy a jövőben ez még népszerűbb legyen versenyzői, szakmai hátterét és közönségvonzását illetően - zárta rövid összefoglalóját Szotyori Nagy Kristóf, szakági elnök a kiskunhalasi kétnapos elnökségi ülésről.

A szakmai fórumon elnökségi tagként Juhász Tibor is részt vett, aki egyben a Lovas és Szabadidő Központ Kft. ügyvezetője is. Portálunknak a halasi vonatkozásokról beszélt a szakember.  Hoztuk a várt eredményeket, mind az események, mind a startok számában - mondta Juhász Tibor. 2019-ben rendeztünk nemzetközi versenyt május 1-jén, Grand Prix-t augusztus végén. Szerveztünk több országos és régiós versenyt, sőt a régiós döntőnek is a Hirling József Lovaspark adott helyet. E mellet két új szakági  irány is jelentkezett. Szabadidős versennyel bővült a naptárunk és újraélesztettük a halasi lovastornát, amely népszerűsége mellett meglepően sikeres volt országosa első szezonjában.

Elégedettségre persze semmi okunk, mert sok a kihívónk. A magyar lovassport és benne a díjugrató sport dinamikusan fejlődik, nekünk ezt a versenyt állnunk kell - hangsúlyozta a lovas vezető. Meg kell őriznünk Halas kiemelt szerepét a díjugrató sportban. A jövő évet tekintve azt mondhatom, hogy megint lesz nemzetközi verseny Kiskunhalason. Az FEI-nél már beregisztrálták a 2020 május 1-3. közötti CSI két csillagos kiskunhalasi versenyt. Ismét rendezünk Grand Prix-t, amit június 26-28 között látogathatnak majd nézők. A championátus első fordulója július 31-augusztus 2-a között szintén itt lesz városunkban, ami tulajdonképpen a második vonal országos bajnoksága. A lovasparkban dolgozó kollégáimmal összeraktuk a jövő évi versenynaptárunkat, amelyben két országos és négy regionális verseny szerepel. Azt mondhatom, hogy a lovastorna és szabadidős versenyeken túl jövőre is legalább hét díjugrató esemény látogatói lehetnek a lovasbarátok.

Juhász Tibor kitért a lovasbázis fejlesztési terveire is. Nagyot léptünk előre az elmúlt egy évben és jelentős infrastrukturális beruházást valósítottunk meg a kormányzati támogatásnak köszönhetően. Mi ezt az első ütemnek tekintjük és már tervezzük a második ütemet. Ehhez persze ismét kormányzati forrásra lesz szükségünk, amiben bízunk. A terveink egy új nemzetközi szintű fedeles lovardát, fedett melegítő pályával céloznak. Ezen túlmenően a füves pálya nézőterét is megújítanánk, új ülőkékkel és fedett lelátóval látnánk el! Folytatjuk ezen célok megvalósítása érdekében a lobbi tevékenységet - jelentette ki Juhász Tibor.

Elismerik az itt folyó munkát. Hogy mást ne mondjak, a díjugrató szakág ismét Kiskunhalason rendezi az éves közgyűlését, ami egyben a lovasok ünnepélyes elismerése egyben és ekkorra egy országos lovasbálat is rendezünk. Hozunk Kiskunhalasra országos bíróképzést jövőre. Sokoldalúan szervezzük az életünket és országos események sorát tereljük Kiskunhalasra, hogy a lovas szakembereket is meggyőzzük az itt folyó elkötelezett szakmai munkáról. Összegezve bizony Kiskunhalasnak kiemelt szerepe és helye van a honi lovas térképen - zárta rövid tájékoztatóját Juhász Tibor.

Kovács Iván