Európa szerte versenyeznek lovasparkunkból

on szerda, 31 július 2019. Posted in Versenyek

Három lovas szakágban is szerepeltek és versenyeznek magyar lovasok Európa szerte válogatottként, akik részben vagy teljes egészében lovasbázisunk infrastruktúráját, szakmai hátterét kihasználva jutottak és jutnak el a nemzetközi megméretésekre.

Kiváló eredménnyel fejezték be a négynapos, Athénban folyó CSIO 5* W-NC minősítésű nemzetközi díjugrató versenyt a magyarok július 24 és 28-a között.  A négyfős válogatottunk, amelyben a Hirling Lovasparkban felkészülő, halasi lovas Fazekas István (Walter) is szerepelt, a vasárnap sorra került nemzetek díjában, kitűnő egyéni teljesítményekkel a negyedik helyen végzett. Egyetlen hibátlanként a norvégok csapata nyerte a nemzetek díját Athénban. A második helyen a portugál csapat végzett 4 hibaponttal, a harmadikon 8-cal a lengyelek. A magyar díjugrató válogatott 12 hibapontot gyűjtött és éppen, hogy lemaradt a dobogóról. A csapat tagjai Ifj. Máté István (Chacrinue), Vándor Zsófia (Quintus, ifj. Szabó Gábor (Timpex Bölcsész) és Fazekas István-(Walter),  a csapat vezetője, a felnőtt válogatott szövetségi kapitánya, Németh István.


Amíg Fazekas István és díjugrató válogatottunk Athénban öregbítette a magyar lovassport és a Hirling Lovaspark jó hírét, addig a lovastorna junior világbajnokságon hollandiában Dabat Isabella a döntőbe jutott. Dabat Isabella a Kiskunhalasi Lovasbandérium tornásza Quiece d'Aunis nevű lovával lépett pályára. Biztos, szép kűrt mutatott be és a 14. helyen biztosította helyét a döntőben egyedüli magyarként. Isabella az Amszterdamtól 70 km-re lévő Ermeloban rendezett Junor VB-n végül a 15. helyen zárta.


Neves szakemberek tartottak egy hetes edzőtábort július közepén lovasparkunkban az augusztus első hétvégéjén Németországban megrendezendő lovastusa Európa Kupán (EK) induló magyar válogatott lovasoknak. A formába hozó összetartás végén tesztelték is a sportolókat és lovaikat a szövetségi vezetők, mert startoltak az azon a hétvégén Kiskunhalason tartott országos minősítő díjugrató versenyen. A válogatottat Sós Attila a Lovastusa Szakág szövetségi kapitánya irányította, a felkészítésben részt vettek Dallos Gyula a Kincsem Nemzeti Lovas Program megújításáért és végrehajtásáért felelős kormánybiztos, Magyarország örökös bajnoka, tizenegyszeres VK győztes díjlovas mesteredző és Tuska Pál olimpikon, a szakág elnökségi tagja. Kíváncsian várjuk a most hétvégén Westerstede-ban megrendezendő EK-n elért magyar lovastusázó eredményeket.

Kovács Iván