Nemzetközi lovasverseny lehet Halason

on kedd, 28 november 2017. Posted in Események

Nemzetközi lovasverseny lehet Halason

Kétnapos díjugrató szakágvezetői értekezlet kezdődött kedden a Pirtó Lovasfogadó étteremben. A díjugrató szakbizottság elnökségének találkozóján a szabályok jövő évre vonatkozó módosítása, a versenyeztetési rendszer alakítása áll a megbeszélések fókuszában. A szakmai koordináción azt is megtudtuk, jövőre nemzetközi kategóriás lehet a május 1-i halasi lovasverseny.

A díjugrató szakági vezetés úgy látja eredményes évet zárt a szakma és a jövő is biztató, hiszen jelentős befejezett beruházások javítják az infrastruktúrát és továbbiak is várhatók. Budapesten a napokban adták át a megújult Nemzeti Lovardát, de Kiskunhalason heteken belül indul a lovasbázis 400 milliós beruházása. A feltételek tehát javulnak a lovassportban, amit rendre adminisztratív újítások is erősítenek. A szakmai előrelépéshez igazítják például a 2018-as díjugrató szabályzatot, az eddig is folyamatosan bővített versenykategóriákhoz pedig újítások jönnek – határozta meg az egyes témákat a két napos vezetői megbeszélésről a szakág elnöke, Szotyori Nagy Kristóf.

„2017-ben a díjugratás versenyrendszerébe a gyermek és a 25 év alatti kategóriákban kerültek kiírásra Grand prix számok, 2018-tól az amatőrök bevonása várható e téren – erősítette meg az elnök. A megelőző időszakban két fórumot is tartottunk a lovasoknak, vezetőknek és megszellőztettük a szabálymódosítási elképzeléseinket, miközben javaslatokat, észrevételeket hallgattunk meg. Természetesen ez illeszkedik a FEI (Nemzetközi Lovas Szövetség) változó szabályaihoz. A cél, hogy 2018 januárjára egyértelmű legyen lovasoknak, lótulajdonosoknak, edzőknek a megújult szabályzat.”

Forrás : http://halasmedia.hu/rovatok/sport/nemzetkozi-lovasverseny-lehet-halason

Kérdésre az elnök kihangsúlyozta, hogy a változások nem lesznek nagymértékűek. „2017-ben kapott mandátumot a szakbizottság és az első lépések között már egy jelentős szabályreformon túl vagyunk, persze mindig adódnak újdonságok, célok, amelyek miatt szükséges az élethez igazítani a szabályokat. Örömmel mondhatom, hogy jó pár versenyhelyszín komoly infrastrukturális fejlesztéseken ment keresztül, a versenyrendezői piac némileg átrendeződött. Persze nekünk, mind a lovasoknak, mind a rendezőknek megfelelő arányokat kell eltalálnunk, hogy mindenki elégedett legyen. Ilyen és ehhez hasonló témák lesznek napirenden a kétnapos szakágvezetői összetartáson. A végeredményről pedig a saját kommunikációs csatornáinkon minden egyesület és lovas értesül majd” – mondta Szotyori Nagy Kristóf.

A kiskunhalasi lehetőségekről Juhász Tibor, szakági elnökségi tag és a Hirling József Lovaspark versenymenedzsere beszélt. „2017-ben nagyon komoly szerepet játszottunk a kiemelt versenyek rendezésében, amit nehéz már fokozni. Ennek ellenére tartogat újdonságot a jövő esztendő. Kilenc országos versenyhelyszín került kijelölésre, ebből öt kiemelt hely lesz, ebben az ötben benne van Kiskunhalas is. Ami pedig egy újabb szint lesz, az egy nemzetközi versenyrendezés Halason. Még szeptemberben jelentkeztünk a FEI-nél egy két csillagos CSI nemzetközi versenyrendezési lehetőségre, amit 2018. május 1-jén szeretnénk megvalósítani. Ennek persze feltétele, hogy a januárban induló bázisfejlesztés elkészüljön. Bízunk abban, hogy az elképzelésünk és a valóság összeér” – nyilatkozta Juhász Tibor.

Forrás : halasmedia.hu