Bíróképzés a halasi bázison

on csütörtök, 28 február 2019.


Országos díjugrató bírói képzés helyszínének adott teret a Hirling József Lovaspark február 26-án. Az ország különböző pontjairól érkeztek a továbbképzésre, amelyre új versenybíró jelöltek is meghívást kaptak. Az elméleti oktatást teszt kitöltése követte és új gyakorló bírók is vizsgát tettek a képzésen.

A lovassport és benne a Díjugrató szakág is folyamatosan változik, fejlődik. Ennek része a versenyszabályok módosulása is. A Magyar Lovassport Szövetség alapvetően a Nemzetközi Lovas Szövetség (FEI) szabálymódosításának megfelelően formálja a hazai normák kialakítását.

Az idei szabályokat rögzítette a díjugrató szakág vezetése az év elején, amelynek megfelelően kapták meg most a verseny zsűrikben résztvevő bírók a felkészítést. Kiskunhalason az aktuális változásokat, mintegy harmincfős hazai bírógárda ismerte meg a lovas aréna rendezvényházában. A képzést tartó szakági vezetők tesztsort állítottak össze, hogy felmérjék a változtatások elsajátítását a hazai bírókarban, ami egyúttal bírói szintlépésre is lehetőséget nyújtott.

A továbbképzésen a szakág ismert zsűri tagjai, úgymint Schlezák Melinda, Juhász Tibor és Katona Linda adtak elő, ki-ki a szakterületének megfelelő tárgykörben. A szabálytréningen új versenybíró jelöltek is részt vettek és sikerrel vizsgáztak. Ők gyakorló bíróként már az idén szerephez jutnak a különböző szintű hazai versenyeken.

Írta: Kovács Iván, képek: Ménesi Dóra