Szabadon idomítás mesterfokon

on vasárnap, 05 november 2017. Posted in Események

Szabadon idomítás mesterfokon

Tászler Melinda, a fiatal szabadon idomító tehetség vendégeskedett szombaton a Hirling József Lovasparkban.  A lovaival kantár, nyereg  nélkül lóidomító munkát bemutató halásztelki hölgy elvarázsolta a publikumot. Lehetőséget adott a közönségnek a részvételre, sőt gyakorlati tanácsot is adott a bázison tartott és előhozott lovak fejlesztésével kapcsolatban. A Kiskunhalasi Lovasbandérium meghívására érkezett szakember nagy tetszést aratott a közönség körében.

A nyitott lovarda program keretében hirdette meg a szombati programját a Kiskunhalasi Lovasbandérium, amelyben Tászler Melinda szabadidomító nyújtott bepillantást, hogyan lehet a megszokott kellékek, mint nyereg, kötőfék, kantár nélkül kiváló fegyelmezettséget és együttműködést elérni a lovaknál. Ennek demonstrálására három lóval tartott látványos bemutatót a Hirling József Lovaspark, elsősorban lovassport iránt érdeklődőd közönségének.

Rózsahegyi Róbert, a Kiskunhalasi Lovasbandérium Egyesület elnöke, egy újabb megközelítési lehetőségnek tartja a szabadon idomító módszer megismertetését a lovassport népszerűsítéséhez."Nagyon jó volt látni, hogy milyen közeli és együttműködő kapcsolat alakítható ki bármilyen lóval. Annak idején Hirling József, lovasparkunk névadója mondta mindig, hogy tanulj meg lóul gondolkodni és sokkal jobb eredményeket fogsz elérni. Nos, Tászler Melinda ezt a felfogást rendkívül magas fokon prezentálta nekünk szombaton" - mondta Rózsahegyi Róbert.

Tászler Melinda egyébként díjugrató versenyzőként kezdett mélyebben foglalkozni a szabadon idomítás rejtelmeivel és mára nagyon messzire jutott. Képes volt egy méteres akadályokkal nehezített pályán úgy végig menni, hogy sem nyereg, sem kantár nem segítette lovaglását.

Szombati bemutatóján az idomárnő három lovával nagy fegyelmezettséget igénylő produkciókat mutatott be. Ezek között a dobogóra állás, a két lábra állás (ágaskodás), a lóra állás is szerepeltek. Mindeközben mikrofonon keresztül szóban adta át, hogy mit miért és hogyan tesz úgy, hogy azt lovai elfogadják.

Arra is adott tippeket, hogy egy-egy rosszul kezelt lóra, amely szinte megközelíthetetlen, bizalmatlan, hogyan lehet hatni úgy, hogy az kezes báránnyá váljon. Ez persze nem egyszerű, nagy türelmet kíván, de a kitartó, következetes munka meghozza az eredményt. A bemutató végén kérdéseket tehettek fel az érdeklődők, sőt volt aki lovát elővezetve kért tanácsot, hogy kedvence viselkedését hogyan tudná pozitív irányba befolyásolni. Tászler Melinda készséggel adott hasznos tanácsokat a halasi és vidékről érkezett lovasoknak.

forrás : www.halasmedia.hu