Szülőföldjén ismét a tenyész

on péntek, 23 szeptember 2016. Posted in Füves versenypálya

Szülőföldjén ismét a tenyész

Szülőföldjén ismét a tenyész

Mint sok mindenben a honi lovassport történetében, úgy a tenyészversenyek históriájában is úttörő szerepet vállalt Kiskunhalas, a Hirling József vezette Határőrség Lovasiskolájának köszönhetően. Az idén rendezik 33. alkalommal az országos díjugrató tenyészversenyt, amely elsősorban a lovak megméretése, a magyar tenyészállomány felmérése. Az  idén visszakerült szülőföldjére a tenyészverseny, hiszen itt rendezték meg először 1984-ben - és aztán sok éven át - a magyar díjugrató tenyészet versenyét. A 2016. szeptember 30-tól október 2-ig tartó, háromnapos versenyen a halasi lovasaréna Európa szerte elismert minőségű zöld gyepén adnak randevút egymásnak a díjugrató tenyészverseny résztvevői.

Tovább...

 

A lovak versenye Halason indult

A lótenyésztés és lovassport színvonalának fejlesztése érdekében az Állattenyésztési és Takarmányozási Minősítő Intézet és a Magyar Lovas Szövetség (jelenleg: Magyar Lótenyésztő és Lovasszervezetek Szövetsége) 1984-ben egy új, világviszonylatban is egyedülálló teljesítményvizsgálati rendszert vezetett be. A verseny célkitűzésének megfelelően a fiatal lovak a versenykiírásban rögzített, állandó versenyfeltételek mellett mutatják be ugróképességüket. A rendszer lényege maradt, a korosztályok némileg változtak. Az idei a halasi versenyen a 4-5-6 éves tenyészállomány méretik meg.

Fiatal lóállomány, tapasztalt lovasok

Bár a lovak versenye a tenyész, de azért a lovasok vastagon benne vannak az elért eredményekben. Az állítást igazolja, hogy a 2016-os halasi tenyészversenyen magyar bajnokok sora, a nemzetközi lovasversenyeken rendre kimagasló eredményeket elért díjugratók szállnak nyeregbe. Itt lesz például a honi díjugrató sport egyik álló csillaga Horváth Balázs, ötszörös magyar bajnok, a tapasztalt és szintén magyar bajnok Sáringer Ferenc vagy az idei nemzeti bajnok, nem mellesleg a 2016-os Budapesti CSIO *** W Grand Prix győztese, ifj. Szabó Gábor. A halasi nagyok közül Füzér Gábor, Fodor Gábor és Fazekas István is lóra száll.

Kivételes díjazás

Kiemelten díjazzák a tenyészversenyen 6 közé kerülő lóállomány tulajdonosait. A 4 éveseknél 200 ezer forint, az 5 éveseknél 1 millió, a hatéveseknél másfél millió forintot osztanak szét. Minden kategóriában a magyar tenyésztésű és első 6 helyezett közé került lovak 100-100 ezer forint plusz pénzdíjat kapnak a Vidékfejlesztési Minisztérium jóvoltából.

A füves pálya kiváló

Manapság egyre kevesebb a füves pályás versenyhelyszín Magyarországon. Ebbe a ritka sorba tartozik a kiskunhalasi gyepes aréna. A lovasok azonban a halasi pályától nem idegenkednek, mert az ősgyep kellőképpen ruganyos, lábkímélő, az idei felújításnak köszönhetően pedig  az esős időszakban is megtartja kedvező tulajdonságait. A rendező Lovasé és Szabadidő Központ Kft. a füves pályák karbantartására speciálisan felkészült társasággal újította fel tavasszal a gyepterületet, amely a legutóbbi regionális versenyen kiválóra vizsgázott.

Versenyek reggeltől estig

A háromnapos versenyen pénteken és szombaton 9 órakor kezdődnek a számok, vasárnap, a döntők napján 8 óra a kezdési időpont. Szombaton már egy döntőt láthat a közönség, mert a 4 évesek versenye akkor ér véget a fináléval. Vasárnap az 5-6 éves valamint az utánpótlás lovak döntőit láthatják a nézők. A Hirling József Lovasparkban büfé szolgáltatás várja a látogatókat, a belépés ingyenes.

Részletes napirend ide kattintva található: http://www.dijugratas.hu/Event/AgendaPdf?eventId=8503&progKey=5DD2E8ACE6394E46848BED2F6D08993F 

KI

 

2020 Popup Balloon