Tizenhat sikeres rajtengedély vizsga

on hétfő, 08 április 2019. Posted in Események

A lovasoknál elkezdődött a szabadtéri szezon. Ennek első hivatalos mozzanata Kiskunhalason a rajtengedély vizsga volt szombaton. Az ország minden részéből érkeztek lovasok, hogy megszerezzék az idény elején versenyzésükhöz szükséges jogosítványt, a rajtengedély vizsgát. A zsűri előtt huszonketten vállalkoztak a komplex feladatra. A sikeres vizsgázók a vasárnapi regionális versenyen, akár startolhattak is.

Már kora reggel megtelt a Hirling József  Lovaspark lovasokkal, edzőkkel és hozzátartozókkal. A rajtengedély vizsga a díjugratók első igazán felelősségteljes napja. A többéves felkészülési munkát egy független szakmai grémium előtt kell bemutatni vizsgafeladatok útján.

A feladatrendszer első részében elméleti tudásukról adtak bizonyságot a lovasok. Ezt követte a gyakorlat, amelynek két fázisát teljesítették Fülöp Sándor és Kovács Zoltán versenybírók előtt. Először díjlovaglást kellett bemutatni a filces pályán. A lovasok felszerelését, a lovak felszerszámozását szemlélte meg a zsűri. A vizsgáztatók ezek után vezényszavakat adtak a különböző jármódokra, hogy meggyőződjenek arról, mennyire uralják a helyzetet lépésben, ügetésben és vágtában a lovasok. Mindezt átlóváltásokkal, fordulókkal fűszerezve kérték számon a lovardában.

A gyakorlati rész második fázisát egy díjugrató pálya teljesítésével mutatták be a fiatal lovasok. A zsűri folyamatosan értékelte a teljesítményeket. A díjugratás veszélyes sport, csak olyan lovast engednek versenyezni, aki képes biztonsággal kezelni a pálya minden részén lovát, legyen az ugrás vagy éppen egy éles forduló. A vizsga kora délutánig tartott. A huszonkét fellépő lovasból tizenhatan örülhettek, mert megkapták a versenyzéshez szükséges oklevelet, amely igazolja felkészültségeket, hogy a különböző megméretéseken startolhassanak. Katt ide a képgalériához!