Április 7-9 között országos minősítő díjugrató verseny rendezésével vette kezdetét a szabadtéri lovas szezon a Hirling József Lovasparkban. Ma, pénteken reggel fél nyolctól kezdték a köröket a lovasok a filces pályán, délután már a füves aréna talaján galoppoztak és ugrattak a lovasok. A versenysorozat szombaton és vasárnap folytatódik, a lovasparkba ingyenes a belépés.

Korán keltek a lovasok április 7-én reggel, bár számukra életforma ez, hiszen kedvenceik gondozása állandó, 24 órás készenlétet igényel. A háromnapos húsvéti minősítő lovasverseny első köre pénteken félnyolckor, a Suti István Lovaspályán (négyévszakos) kezdődött felkészítő versenyszámmal. A nyitó napon 10 körben rendeznek különböző magasságokon díjugrató versenyeket. Szombaton és vasárnap is 07.30-kor hangzik majd el a „lovas indulj” csengőszó.

Az időjárás eléggé zord arcát mutatta pénteken, amely nem különösebben befolyásolta a lovasok teljesítményét. A Hirling Lovaspark teljes körű szolgáltatással várta a lovasokat, kísérőket és csapataikat, no meg a nézőket. A nap során 220 lovas adta le a nevezését. A magasságok és a pálya hosszok is változtak, ahogy ment előrébb időben a nap, úgy emelkedtek az akadálymagasságok. Az ország minden részéből érkeztek lovasok, de a halasi és környéki lovas klubok is szép számmal érkeztek a húsvéti halasi díjugrató versenyre. A minősítő versenyen lehet megalapozni az országos bajnokságon történő indulási jogot. A lovasoknak saját formájukat és versenytársaik szezonkészségét is lehetőségük van felmérni, ezért nagy érdeklődés a lovasok részéről.

Kiskunhalas abban a szerencsés helyzetben van, hogy füves és textiles (négyévszakos) pályával is rendelkezik. A Hirling Lovaspark hónapok óta komoly előkészületeket végzett, hogy megfelelő körülmények fogadják a sportolókat és négy lábú társaikat. Mint korábban hírportálunk beszámolt róla, a rendező Halasi Szabadidő Központ Nonprofit Kft. mind a füves, mind a filces pálya alapos rekonstrukción esett át, amely megmutatkozik és jól érzékelhető – mondták többen a lovasok közül. A lovasok egy másik ok miatt is szívesen érkeztek Halasra. A szemük előtt lebeg a füves pálya kipróbálásának lehetősége, mert az idén egy új sorozat veszi kezdetét Kiskunhalason, az úgynevezett Grass Master versenyfolyam. Mindhárom állomásának Kiskunhalas ad majd otthont. A lovaspark szervezői remélik, hogy komoly hagyományt teremtenek majd füves verseny sorozattal.

A díjugratóverseny ma délután fél hétig tart és a többi napon is szinte a sötétedésig kísérhet figyelemmel a közönség izgalmas versenyszámokat. A szurkolóknak fedett lelátó is szolgálja a kényelmüket, de ha frissíteni, vagy étkezni szeretnének a pálya területén arra is találnak lehetőséget. A versenyszámok részletes eredményeit a díjugrató szakág honlapján találnak az érdeklődők, amelyet ide kattintva érhetnek el!

A Hirling lovasparkba ingyenes a belépés, a vendégek azonban jó, ha tudják, a Fazekas Mihály utcán útépítés és parkoló kialakítások történik, így az autóval érkezők a szomszédos utcákban tudnak parkolni. Az építkezések a lovasparkba bejutást nem befolyásolják, a Fazekas utca felől gyalogosan megközelíthető a belépő kapu.

Kép-szöveg: Kovács Iván