Befejeződött az évad utolsó szabadtéri díjugrató versenye Kiskunhalason október 13-án. A nemzeti versenyen vasárnap először a felkészítő számokat láthatta a közönség, majd jöttek a nyitott fordulók. A legmagasabb, 125 cm-es akadályokkal nehezített, összevetéssel kiírt számot Réti Dávid (Equitania LC) nyerte Niconnal. A nap során 118 start történt és a hazai lovasok győzelemmel, szép helyezésekkel örvendeztették meg a halasi lovasbarátokat.

Vasárnap délelőtt 9 órától léptettek a Suti Istvánról elnevezett négyévszakos pályára a díjugratók Kiskunhalason a Hirling József Lovasparkban. Az időjárás kedvezett a versenynek, bár ahogy a lovasok mondták, a délelőtt első felében kicsit csípett a levegő, ami ősszel természetes.

A délelőtt első felében rendezték meg a felkészítő versenyszámokat különböző magasságokon. Bönde Ferenc pályaépítő csapatával a lovasok tudásszintjéhez épített pályákat rakott össze az indulóknak. A felkészítő fordulókban 37 lovas startolt, akik között nyitott és rajtengedélyvizsga felkészítő kategóriákban értékelt a zsűri.

A nap legmagasabb követelményeket állító fordulójában, a 125 cm-es nyitott versenyszámban, amelyet időre és egyszeri összevetéssel írtak ki 13 induló nevezett. Az alappályán 5 hibátlan eredmény született, így ők az összevetésben döntötték el a végső sorrendet. Az összevetésben a tapasztalt Füzér Gábor kezdett (Kiskunhalasi LTSE) Casallo-val. Higgadt, precíz akadályvételekkel versenyzett a páros és láthatóan a hibátlan lovaglást helyezve előtérbe, nem siettette lovát Gábor. A taktika bevált, mert a hibátlan pályával ellenfelei már lépéskényszerbe kerültek.

A második összevető, Füzér Gábor tanítványa és klubtársa Frányó Csenge is hibátlant mentek Bognár Obstreicher-rel, ráadásul gyorsabban, így átvették a vezetést. A győzelmet az utána következő, szintén tapaszalt lovas és Halason sok sikert magának tudható Réti Dávid Niconnal szerezte meg. Rendkívül gyors és hibátlan pályájukat senki nem tudta felülmúlni.

Az eredményhirdetést követő tiszteletkör után Réti Dávid elárulta, hogy igazából a szezont befejezve már a felkészülési időszakban, edzés jelleggel érkezett Kiskunhalasra. Nicon most sem okozott csalódást – mondta. Összeszokott páros vagyunk, sokszor jártunk és örömmel a Hirling Lovasparkban. A pozitív érzések ezzel a győzelemmel további lendületet kaptak – nyilatkozta az idei felnőtt champion.

A Kiskunhalasi LTSE fiatal 2. helyezett lovasát is szóra bírtuk, aki három hete az ifjúsági regionális döntőt nyerte a füves arénában. Jó formában vagyunk Bognár Obstreicher-rel – kezdte Frányó Csenge. A regionális döntő után egy hét pihenő következett, aztán heti hármakat edzettünk. Maradt a jó forma. Az összevetésben előttem startoló edzőm, Füzér Gábor pályája sokat segített és kintről is biztattak. Örülök a győzelemnek és készülünk tovább a fedettpályás szezonra – zárta gondolatait Csenge.

A nap győztesei a nyitott nemzeti versenyszámokban.

16.) 100 cm kezdő lovas versenyszám ideális időre (5 induló)

  1. Miklós Nóra, MÁLYVA VIRÁG, Sugo-Horse Park LE, 0 hp, 74,66 mp, eltérés 4,34 mp

17.) 100 cm nyitott versenyszám időre (A szabály, 14 induló)

  1. Györfi Ákos, AVALANCHE, ROU, 0 hp, 64,56 mp

18.) 105 cm nyitott versenyszám időre (A szabály, 23 induló)

  1. Csontos Júlia, GOLION, Tóth Jr. Horse Power Kft., 0 hp, 64,08 mp

19.) 115 cm nyitott, kétfázisos versenyszám., megszakítás nélkül

  1. Levente Léna, STAKKAUER, Carlo Lovassport Egyesület, 0 hp, 30,21 mp

20.) 125 cm nyitott versenyszám időre, egyszeri összevetéssel (A szabály, 13 induló)

  1. Réti Dávid, NICON, Equitania LC, 0 hp, öv: 33,58 mp
  2. Frányó Csenge, BOGNÁR OBSTREICHER, Kiskunhalasi LTSE, 0 hp, öv: 36,16 mp
  3. Füzér Gábor, CASALLO, Kiskunhalasi LTSE, 0 hp, öv: 41,15 mp

21.) 120 cm nyitott, kétfázisos versenyszám., megszakítás nélkül (8 induló)

  1. Füzér Gábor, IGGY STARDUST 2, Kiskunhalasi LTSE, 0 hp, 34,05 mp

A részletes eredménylisták, a felkészítő számok eredményeivel ide kattintva érhetők el!

A szabadtéri díjugrató szezon ezzel lezárult a Hirling József Lovasparkban. Még egy szabadtéri esemény lesz a hobbi lovasok számára. Október 26-án szabadidős versenyen mérhetik össze tudásukat a lovassporttal most ismerkedő fiatalok.