Egy héttel ezelőtt nem mindennapi győzelmet aratott Fazekas István Walter nevű lovával a Nemzeti Lovardában Budapesten. Utoljára negyedszázada volt egyéni felnőtt magyar bajnoka díjugratásban Kiskunhalasnak.

Hosszú szünetet törte meg a Határőr Dózsa SE lovasa szeptember 13-án. Szombat délután bensőséges hangulatú találkozón ünnepelték a sikert a lovas barátok, ahol Fülöp Róbert polgármester is kifejezte elismerését. Fazekas István és Walter nyerték a 2020. évi felnőtt díjugrató magyar bajnoki címet. Katt ide a képgalériához!

Nagyon kellett már ez a halasi lovassportnak, amely az utóbbi évtizedben fokozatosan került vissza az őt megillető, az ország lovassportját hazai és nemzetközi szinten is meghatározóan reprezentáló lovas műhellyé. Ezt a történelmi győzelmet ünnepelték szeptember 19-én, a Hirling József Lovasparkban Fazekas István barátai, szurkolói, családja, a lovaspark vezetése, a város első emberével Fülöp Róbert polgármesterrel.

Fazekas Istvánt ajándékokkal és jó szavakkal jutalmazták. Eljöttek a negyedszázaddal ezelőtti bajnokok közül ketten is. Varró József többször, legutóbb 1994-ben (Királymező) fogta ugyanazt az emblematikus kupát, amire egy hete Fazekas István neve is felkerült. Megjelent és köszöntötte az újdonsült bajnokot 1996 egyéni felnőtt nyertese Sós Attila is, aki akkoron Dicső nevű lovával szerezhette meg a serleget.

Először Fülöp Róbert polgármester köszöntötte Fazekas Istvánt, méltatva a bajnok nagyszerű teljesítményét. Kiemelte, hogy a háttérben segítők, a felesége Dóra, a ló tulajdonosa és tenyésztője Nagy Antal munkájukat is nagyra becsüli. Örömét fejezte ki, hogy az egyre szépülő, fejlődő Hirling József Lovaspark kiváló szakmai hátteret biztosított a felkészülésben, amely így igazi „Fazekas-műhellyé” vált.

Sós Attila olimpikon, többszörös magyar bajnok, aki 25 évvel ezelőtt foghatta a győztesnek járó serleget azt mondta, hogy nem irigykedik, hanem sokkal inkább büszke arra, hogy egy volt határőr kolléga és személyes jó barátja lett a magyar bajnok 2020-ban. Juhász Tibor a Hirling Lovaspark képviseletében nyújtott át egy bekeretezett képet, amely még a győzelme előtti pillanatban a Nemzeti Lovardában, a később elnyert Fiat Tipo személyautó mellett készült.

A lovas társak, a barátok, a vezetők mind-mind gratuláltak Fazekas Istvánnak és további sikereket kívántak, az eddig is páratlan eredményes pályát befutó határőr dózsás lovasnak, aki megköszönte a sok-sok figyelmességet és ajándékot. A rendezvény vacsorával és baráti beszélgetéssel folytatódott.

Kép-szöveg: Kovács Iván