Szombaton, a Grass Masters, az-az a füves pályák bajnokai sorozat döntő fordulójának második napján a négyévszakos pályán folytatódtak a versenyek délelőtt Kiskunhalason. A nap második felében a Hirling Lovaspark füves arénája várt a főszereplőkre. A versenynap legvártabb eseményének kétségtelenül a szenior champion címért folyó versengés bizonyult. Az izgalmas összevetést végül Benőcz Tamás, Gerco B nevű lovával magabiztosan nyerte.

Október 14-én kora reggel a négyévszakos pálya volt hangos a lódobogástól. Felkészítő és nyitott versenyszámokat rendeztek a késő nyarat idéző időben délelőtt. Délután a füves bajnokság végeredményének kialakításáért küzdöttek a lovasok a vasárnapi végjáték előtt. A legnagyobb figyelem azonban az utolsó, szenior versenyszámra, a championátusra irányult.

Hét veterán lovas adta le a nevezését a 100 cm-es akadályokkal nehezített körre. A pályabemutatót a szabályoknak megfelelően lóháton tehették meg az indulók. Ez kiváló alkalom volt a lovasok bemutatására, de az egyes startok előtt szintén ismertették a szenior lovasok eredményekben gazdag múltját.

Lendületes, bátor pályákat láthatott a lelkes közönség a veteránoktól. A hét induló közül hárman is hibátlanul teljesítették az alappályát, így összevetésre került sor. A finálé első indulója, Benőcz Tamás, Gerco B-vel már az alappályán rendkívül dinamikus pályát lovagolt és ugyanezt tette az összevetés első indulójaként is a páros. A taktika lényege, hogy az utána következők már egyfajta időkényszerrel kell, hogy pályára menjenek. Benőcz Tamás hibátlant ment és ezzel feladta a leckét az utána következőknek.

A második startoló, az előző két évben győztes Gömbös László jobb tempót ment, mint Bernőcz, de ütött egy akadályt, amivel már nem nyerhette meg az összevetést. A végső győzelemre még esélyes, az utolsó indulóként összevető Dr. Szabó Katalin Fintorral ügyelt a hibátlan lovaglásra, ami sikerült is, de időben jó egy másodperccel többet töltött a pályán, mint Benőcz Tamás és Gerco B, ezzel a civilben fogorvos lovasnő az ezüstérmet szerezte meg.

A Senior Championatus, 100 cm, időre egyszeri összevetéssel versenyszám végeredménye:

1. Benőcz Tamás, GERCO B (Mátyás és Fiai Kft.), 0 hp, öv: 45,31 mp

2. Dr. Szabó Katalin, FINTOR (Bercsényi Lovasklub), 0 hp, öv: 46,49 mp

3. Gömbös László, BETTINA (Széplak LSE), 4 hp, öv: 42,64 mp

A szenior championátus helyezett versenyzőinek Kiskunhalas nagy bajnokai, válogatott, olimpikon és magyar bajnokságok különböző kategóriák egykori győztes lovasai gratuláltak és adták át a díjakat. Név szerint Bánfi Vilmos, Krizsán János és Varró József.

A nap további eredményei:

Négyévszakos pálya:

16.) 100 cm kezdő lovas ideális időre versenyszám:

1. Takács Eszter, MIRTOSARDO, (Kiskunhalasi L.bandérium)

17.) 105 cm nyitott, időre versenyszám:

1. Tolnai Hanna, M-FLIPPER D’19, (Antal Tanya LSC)

18.) 115 cm nyitott, időre versenyszám:

1. Fazekas Alexa Éva, KADÉT(Aranykalász Lovas Club)

Füves pálya:

19.) 110 cm GYERMEK, időre versenyszám:

1. Széles Panna, COSTA BRAVA (Debreceni LHSE)

20.) 110 cm IFI, időre versenyszám:

1. Misi Gerda, TITI (Mátyás és Fiai Kft.)

21.) 110 cm AMATŐR, időre versenyszám:

1. Dr. Nagy Henriett, MANDULA (Kurca-Menti LE)

22.) 115 cm KIS KÖR, időre versenyszám:

1. Susánszky Pál, ZORKA (Békéscsabai SZI LSK)

23.) 140 cm NAGY KÖR, csak időre versenyszám:

1. Kovács Henri, TAMBOURINO (Morris Lovas SE)

24.) 130 cm KÖZÉP KÖR, csak időre versenyszám:

1.Krucsó Szabolcs, CHOCOLATE BROWN (Krucsó Lovasklub)

A teljes eredménylisták ide kattintva érhetők el.

Vasárnap délelőtt ismét a négyévszakos pályán folynak a versenyek, délután 12 óra 15 perctől pedig a füves pályák bajnokainak avatása következik a döntők után az egyes kategóriákban. A Hirling Lovasparkba ingyenes a belépés.

Írta: Kovács Iván, nem logozott képek: Katusné Gudmon Kata