A Hirling József Lovaspark adott otthon a veteránok díjugrató bajnokságának október 17-én. A számot az idén elhunyt, és a bajnokság tavalyi, egyéni harmadik helyezettje, Weisengruber János emlékére rendezték. A szenior magyar bajnok, a Győrből érkezett Egervári Attila lett Chicago nevű lovával. Köszöntötték a versenyen a versenybíráskodástól visszavonuló olimpikont, Krizsán Jánost.

Az október 17-18-án megrendezésre került Kiskunhalasi Országos Minősítő Verseny keretében tartották meg a veteránok magyar bajnokságát. A verseny egészét átlengte Weisengruber János emléke. A magas termetű, karakteres díjugrató a bajnokság szinte minden pillanatában valamilyen módon felmerült. A versenyszám előtt ismertették Weisengruber János életútját, sportolói pályafutását. A lovas társak a döntő előtt és után hangot adtak a közkedvelt díjugrató váratlan elvesztése okozta érzéseiknek. Katt ide a képgalériához!

A veterán döntőre nyolcan adták le a nevezésüket az ország különböző részeiből érkezett szeniorok. A tapasztalt lovasokra 100 cm-es magasságú akadályok vártak és időre lovagoltak, egyszeri összevetéssel. A pályabejárást ezúttal lóval engedélyezte a zsűri, hogy szokják a környezetet a hátasok. A versenyzőket pályára lépésük előtt bemutatták a közönségnek és felsorolták pályafutásuk jelentősebb eseményeit, eredményeit. Az alappályát hárman teljesítették hibátlanul, így ők összevetésben döntötték el a dobogós helyezések sorrendjét.

Az idei győztes Egervári Attila lett, aki két lóval is szerencsét próbált. A sikert Chicago hozta meg a győri lovas számára, mert a fináléban a leggyorsabb hibátlan lett a páros. Gömbös László és Bettina csak idővel maradt le a győzelemről. A harmadik helyezett kettős, Zsoldos Attila és TT. Pandora a leggyorsabb tempót menték, de egy verőhiba becsúszott.

Az Öregfiúk Magyar Bajnokság Döntő végeredménye:
1. Egervári Attila, CHICAGO öv, 0 hp, 39,42 mp
2. Gömbös László, BETTINA öv, 0 hp, 42,58 mp
3. Zsoldos Attila, T. T. PANDORA öv, 4 hp, 35,78 mp
4. Egervári Attila, LIBLING
5. Urbán Miklós, BELLA
6. Horváth István, QUATRO
7. Szőke Gyula, VADVIRÁG
8. Kapoli István, BITANG

A díjátadáson megemlékeztek az idén elhunyt lovasról, Weisengruber Jánosról és egy perces néma felállással tisztelegtek a tavalyi bronzérmes lovas emléke előtt. A díjakat Weisengruber János lánya, Éva asszony, Juhász Tibor, a Magyar Lovassport Szövetség elnökségi tagja, Dózsa Károly egykori lovasiskola parancsnok és Varró József olimpikon, katonai világjátékok győztes adták át a lovasoknak.
Az első három helyezett lovas az alábbiakat mondta az összevetésről a számot követően.

Egervári Attila: Mindenekelőtt Weisengruber János barátomat kell említenem. Én csak miatta jöttem el a kiskunhalasi versenyre. Megrendített váratlan halála és őszintén sajnálom, hogy nem lehet már köztünk. A győzelmemet az ő emlékének ajánlom. Két lóval jöttem Chicago-val és Liblinggel, akik mind a ketten hibátlanul mentek, de utóbbival az összevetésben visszaléptem.  A pályát korrektre építették, a korunknak megfelelően technikásra sikerült. Aki akart, talált alternatívát, lehetett szűkebbeket fordulni. Chicago nevű lovam jó fejű, négy éves, a feleségem, Kocsis Szilvia tenyésztette, Köszönöm, hogy odaadta a versenyre.

Gömbös László: Bettina lovam egy kezes jószág és remekül versenyzett. Megmondom őszintén én csillogó szemekkel jártam-keltem a Hirling József Lovasparkban. Harmincnyolc évvel ezelőtt versenyeztem Kiskunhalason, jó érzések merültek fel bennem. Nosztalgiáztam és az adrenalin dolgozott bennem rendesen az összevetésben. Örülök a második helynek, elégedettséggel tölt el, hogy itt lehettem.

Zsoldos Attila: Én sosem izgulok. Nyugodt voltam most is. TT. Pandora egy kiváló tulajdonságokkal rendelkező ló. Jó szándékú, gyors, szépen ugrik, öröm vele együtt dolgozni. Mindig harcosan lovagoltam, most is így tettem az összevetésben. A legjobb időt értük el a végjátékban, de egy verőhiba becsúszott. Ilyen a lovassport. Ezzel együtt boldog vagyok az eredménnyel. Ami ezt a jó érzést árnyalja, hogy a barátomat, Weisnegruber Jánost elvesztettem, elvesztettük.  Nagyon hiányzott.

A Kiskunhalason rendezett Öregfiúk Magyar Bajnokságának ünnepélyes eredményhirdetése keretében köszönték meg a versenybíráskodástól visszavonuló Krizsán János munkáját. Az 1972-es Müncheni Nyári Olimpiai Játékokon is részt vett sportoló, sokszoros magyar bajnok díjugrató és lovastusázó számos hazai és nemzetközi sikert elért el pályafutása során. A versenybíráskodást 1997-ben kezdte és végig járta a szamárlétrát. 23 év után köszönt el a bíráskodástól, átadva helyét a fiataloknak.

Különdíjak:
Szőke Gyula, a legeredményesebb halasi veterán, Varró Józseftől, a legidősebb lovas, a 70 éves Horváth István, Dózsa Károlytól kapott tiszteletdíjat.

A versenyt követően a veterán lovasokat pezsgővel köszöntötték a Nyereg Klubban és vacsorával vendégelték meg a Hirling Lovaspark szervezői. Juhász Tibor házigazdaként azt mondta pohárköszöntőjében, hogy jövőre is szeretnék megrendezni az Öregfiúk Magyar Bajnokságát. A sportvezető úgy véli, hogy a fiataloknak jó példát, jó irányt mutat, hogy a lovassportot korban, szinte az életünk végéig ki lehet tolni.

Kép-szöveg: Kovács Iván