A Hirling József Lovaspark az események számait tekintve már-már fellegvára a szabadidő lovas szakág versenyeinek. Szombaton a nagy hőségben 8 versenyszámban mérték össze a tudásukat a lovasparkban a legfiatalabb szakág sportolói. A nap során a futószáras, az ügyességi kezdő, a haladó és a nehéz kategóriákban, majd díjugratásban versenyeztek a lovasok, a főleg hozzátartozókból, kísérőkből álló közönség előtt. A pályákat Rezgő Zoltán a hazai díjugrató sport legendája tanácsai alapján építették, a nagy bajnok adta át a díjakat is.

A Kiskunhalasi Lovasbandérium SE szervezésében rendezték meg augusztus 26-án, a Hirling József Lovasparkban az SZLSE Szabadidős versenyét. A versenyigazgató és egyben házigazda Rózsahegyi Róbert kettős szerepben élte át a versenyt. Egyfelől a versenyfeltételek biztosításának terhe nyomta a vállát, másfelől a Kiskunhalasi Lovasbandérium SE elnökeként egyesülete versenyzőiért is izgulnia kellett. A nap végére mindkét teher édesnek bizonyult.

Délelőtt 9 órakor a futószáras körrel kezdődtek az események. A számban ugyan van eredményhirdetés, de a sikerélmény szerzésének fontossága megelőzi a versenyzők közötti különbségtétel szokásos rendjét. Ebben a számban minden résztvevő első helyezett. A fontos az, hogy a gyermek pozitív élményeket szerezzen, ami maradéktalanul sikerült a számban induló három résztvevőnek.

Délelőtt féltíztől az ügyességi kezdő, a haladó és a nehéz kategóriákban mérték össze tudásukat a lovasok. A fokozódó nagy hőséget jól viselték lovak és lovasok. A rendezők kellő számú hűsítést nyújtó locsolófejjel készültek a patamosóknál. A pályamentén minden árnyékos helyet kihasználtak és a csapatok árnyat adó sátrakkal, az erős napsugárzástól védő óriás ernyőkkel is készültek.

A különböző jármódokra késztető ügyességi pályát Rezgő Zoltán, a nagy bajnok, korábbi sokszoros nagydíj győztes, válogatott, komoly nemzetközi karriert befutott, manapság is aktívan versenyző lovas állította össze. Rezgő Zoltán rendszeresen tart felkészítő táborokat a Hirling Lovasparkban. Ezúttal szakmai tudásával a versenyrendezőséget és a hazai lovasokat is támogatta, sőt a díjakat is ő adta át.

A Szabadidő lovas közösség magán hordozza a jellemzőit, mint ahogy más szakágak is. Itt elősorban a hozzátartozók, szülők, nagyszülők, testvérek azok, akik biztatják a lovasokat. Nem ritka a hangos bekiabálás és füttyszó verseny közben. A hibátlan lovaglásokat követően óriási taps, harsány örömködés is része a tetszésnyilvánításnak. A délelőtti számok után, délután a különböző nehézségű magasságokon díjugrató versenyekre került sor. A nap során a nyolc versenyszámban nyolcvanhárom startot láthatott a közönség.

A versenyszámok teljes eredményei ide kattintva találhatók!

Kép-szöveg: Kovács Iván