A Díjugrató Grand Prix I. Fordulójának befejező napján, a lovasok GP döntőit láthatta a közönség a Hirling József Lovaspark füves arénájában május 1-jén. A Kiskunhalas Város Nagydíjáért folyó korlátugratásban hármas holtverseny alakult ki. Burucs Borbála, a csúcstartó országos rekordkísérletet próbált meg a számban 205 cm-en, nem sokon múlt. Kovács Henri megnyerte Cascandro-val a felnőtt GP-t (150 cm), aztán győzött Tambourino-val a következő, 140 cm-es magasságú akadályokkal nehezített számban. A négy nap alapján, a legeredményesebb versenyző lett a Morris Lovas SE sportolója.

Minden klappolt a körülményeket tekintve a Kiskunhalason megrendezett Díjugrató Grand Prix I. fordulójának utolsó napján, hétfőn. A nagyhagyományú, több mint félévszázados múltú, halasi lovasnapok idei eseményén gyönyörű napsütés, kellemes hőmérséklet, délutánra telt ház várta a lovasokat, akik parádés versenyzéssel szórakoztatták az érdeklődő publikumot. Négy kategóriában amatőr, gyermek, fiatal lovas és felnőtt csoportosításban dőltek el a helyezések a GP finálékban.

Az amatőrök kezdtek délelőtt 9 órakor. A tizenhárom indulóból, hatan hibátlan alappályát lovagoltak a 125 cm-es magasságú akadályokkal tűzdelt körben, így ők összevetésben mérték össze újra tudásukat. Az izgalmas végjátékot Dér Tibor és Mya nevű lova bírta legjobban idegekkel és erővel. A Kentaur Lovas Egylet párosa szűk két másodperc előnnyel és persze hibátlan pályával zárta az összevetést és nyerték meg ezzel a halasi amatőr GP számot.

Valamivel délelőtt 10 óra után kezdődött a gyermek Grand Prix, ahol öt induló lovas szállt nyeregbe a GP címért a 125 cm-es akadályokkal nehezített pályán. A számban végül nem kellett összevetni, mert egyetlen hibátlan teljesítmény született Juhász Lédának köszönhetően, aki megnyerte a GP számot. A Prosper LK lovasa higgadt, biztonságra törekvő lovaglást mutatott be és neki lett igaza, mert ugyan voltak tőlük gyorsabb tempójú pályák, de hibátlant eredményt egyedül Léda és lova, Rádiháza Generális értek el.

Az U25-ös GP számban tizenegyen próbáltak szerencsét a 135 cm-es magasságú akadályokon. Közülük négyen is hibátlant mentek az alappályán, így ők összevetésben újráztak. A számot végül a korábban is jó formát mutató és nyerő páros Bencses Réka és Arania Z hozták az első helyen. A 17 esztendős Réka, 8 éves gesztenye pej kancájával Arania Z-vel volt az egyetlen hibátlan és GP sikerével a Sugo-Horse Park LE-nek és középiskolájának, a Bajai III. Béla Gimnáziumnak öregbítette ezzel jó hírét.

A nap show számára a Kiskunhalas Város Nagydíjáért folyó korlátugratásra délután egy órakor került sor, immár telt ház előtt. A halasi közönség imádja a látványos, fokozatosan emelkedő magasságú versenyszámot, amelyben ezúttal heten neveztek. A 130 cm-es magasságú akadályokon indult körben egymásután, egyenes vonalban kellett a nemzeti színű akadályparkot leküzdeni. Négy emelésre került sor és a végén már 180 cm-es magasságú akadályt kellett átugrani a versenyben maradt lovasoknak. Ez három díjugratónak sikerült, így hármas elsőség alakult ki. Potocska Attila, Rádiháza-Előtáncos (Potocska LSE), Burucs Borbála, Miami de Garder (Viktor-i Sportegyesület) és Jován Richárd, Cento-H (Mezőhegyesi Ménes KH SE) kapták együtt a győzelmi trófeát. A nagydíjat Bányai Gábor, Dallos Gyula kormánybiztosok, Fülöp Róbert Kiskunhalas polgármestere és Kunné Fekete Alexandra versenybíró adatk át a három győztesnek.

A korlátugratás versenyszámhoz tartozik, hogy Burucs Borbála (Viktor-i Sportegyesület), a korlátugratás hazai csúcstartója (2011 Budapest, 193 cm, Lagarder) országos rekordkísérletet próbált meg és 205 cm-es magasságon próbálkozott, tegyük hozzá, hogy nem sokon múlott. Az első kísérlet során a legfelső rudat verte Miami de Garder, aztán újra próbálkoztak, de lova végül nem vállalta a második kísérletet. Ettől függetlenül a nap legnagyobb tapsát kapta a kettős a lelkes publikumtól.

A Felnőtt GP számra délután háromkor került sor, még mindig hatalmas közönség előtt. A 150 cm-es pályán tartott GP fináléra öten neveztek hét lóval. Az igen nehéz feladatokat állító számban egyetlen hibátlan eredmény született. Kovács Henri megnyerte Cascandro-val a felnőtt GP-t (150 cm), aztán győzött Tambourino-val a következő, 140 cm-es magasságú akadályokkal nehezített számban is. Ezzel összességében a Morris Lovas SE sportolója lett a legeredményesebb lovasa a négynapos kiskunhalasi GP fordulónak.

A nap eredményei (1-3 helyezettek):

23.) 120 cm ifjúsági, időre versenyszám (4 induló)

1. Délceg Diána Zita, KISBÉRI CIKLÁMEN, (Univerzum LK Etei SE), 61,48 mp

2. Bódi Rita, NADLI FEELING „F”, (Cseszterlint LKE), 4 hp, 59,61 mp

3. Miskei Léna, ACG CROCKETT (Kiskunhalasi LTSE), 4 hp, 61,17 mp

24.) 120 cm Amatőr GRAND PRIX. időre egyszeri összevetéssel versenyszám (13 induló, 6 összevető)

1. Dér Tibor, MYA (Kentaur Lovas Egylet), 0 hp, 41,90

2. Csiszár Noémi, KISBÉRI ELINA (NBHA Hungary Sportegyesület, 0 hp, 43,86 mp

3. Szakál Delinke, QUINTERO (Morris Lovas SE), 0 hp, 44,21 mp

25.) 125 cm EGO7 Gyermek GRAND PRIX időre, egyszeri összevetéssel versenyszám (5 induló)

1. Juhász Léda, RÁDIHÁZA GENERÁLIS (Prosper LK), 0 hp, 74,73 mp

2. Nagy Zsófia, VICTORY BLUE PS (Prosper LK), 4 hp, 73,44 mp

3. Fábián Maja Olívia, CHACRINUE (GSH TEAM Lovas Klub SE), 12 hp, 93,95 mp

26.) 135 cm MOODY MARES U25 GRAND PRIX, időre egyszeri összevetéssel versenyszám (11 induló, 4 összevető)

1. Bencses Réka, ARANIA Z (Sugo-Horse Park LE), 0 hp, 42,69 mp

2. Dömse Tamás, SHE BUT BUT D’ACHERONTE (D-TEAM SE), 0 hp, 45,44 mp

3. Lóki Szimonetta Zita, LABORC (Equitania LC), 0 hp, 47,94 mp

27.) Korlátugratás, Kiskunhalas Város Nagydíjáért versenyszám (7 induló, 4 összevetés, 180 cm a vége)

Hármas holtverseny az első helyen

1. Potocska Attila, RÁDIHÁZA-ELŐTÁNCOS (Potocska LSE)

1. Burucs Borbála, MIAMI DE GARDER (Viktor-i Sportegyesület)

1. Jován Richárd, CENTO-H (Mezőhegyesi Ménes KH SE)

28.) 150 cm Felnőtt HORSE TRANS CARGO GRAND PRIX, időre egyszeri összevetéssel versenyszám (7 induló)

1. Kovács Henri, CASCANDRO (Morris Lovas SE), 0 hp, 80,51 mp

2. Vándor Zsófia, QUINTUS (Diósgyőri VTK), 4 hp, 76,90 mp

3. Burucs Borbála, VANDA (Viktor-i Sportegyesület), 4 hp, 79,76 mp

29.) 140 cm nyitott, időre versenyszám (5 induló)

1. Kovács Henri, TAMBOURINO (Morris Lovas SE), 0 hp, 64,86

2. Ódor Enikő, JASON STATHAM (Equitania LC), 0 hp, 67,21 mp

3. Füzér Gábor, KING CORNET PGO (Kiskunhalasi LTSE), 0 hp, 73,81 mp

30.) 125 cm nyitott, csak időre versenyszám (3 induló)

1. Réti Dávid, NICON (Equitania LC), 64,71 mp, 0 hp

2. Vándor Zsófia, CHACCO-BELLA (Diósgyőri VTK), 65,78 mp, 0 hp

3. Burucs Borbála, CASUS BELLI (Viktor-i Sportegyesület), 71,05 mp, 4 hp

A teljes eredménylisták a következő hivatkozáson érhetők el: https://dijugratas.hu/#/Event/Info?eventId=16289

Írta: Kovács Iván, nem logozott képek: Katusné Gudmon Kata

A teljes eredménylisták a www.dijugratas.hu oldalon érhetők el!