Majd félszáz csoportban, több száz felvonuló adta a 44. Halasi Szüreti Fesztivál legvonzóbb attrakcióját szeptember 9-én délután 13 órától. A hagyomány az, hogy lovasok, lóháton állnak a menet élén, majd fogatok és a többi csoport következik. Már több évtizede a Kiskunhalasi Lovasbandérium huszárjai vezetik fel a szüreti fesztiválok meneté, ami ebben az esztendőben is történt.

A Kossuth utca oldalán sok-sok érdeklődő kísérte figyelemmel a szüreti menetet. Impozáns látvány a menet élén álló lovas huszárok, akik ezúttal is a Kiskunhalasi Lovasbandérium tagjaiból álltak össze. A főutcán díszelegve haladtak Mária Terézia korabeli huszár viseletben és többször megálltak, megmutassák magukat az utca oldalain álló szépszámú közönségnek.

A lovasok menetben történő élen haladása régi hagyomány. Még a Határőrség Lovasiskolájának létezése korszakából való, amely a kiemelt városi rendezvényekhez mindig rendelkezésre bocsájtotta lovas állományának egy részét. A szüreti fesztivál születése előtt a május elsejei felvonulásokon láthatta a lovas határőröket a közönség és akkoriban is komoly sikere volt a látványos lovasfelvonulásnak.

Akkoriban is előfordult, hogy a határőr egyenruhás lovasok között huszár mundérba öltözött résztvevők is léptettek. A Határőrség rendelkezett ilyen egyenruhákkal, amelyeket a lovasversenyeken és egyéb ünnepi bemutatókon viseltek, hogy fokozzák az ünnepség hangulatát. Nagy versenyek díjátadóin is huszáregyenruhába öltözött díjátadókísérők segítettek a ceremóniákban, amivel a lovasok egyfajta katonai lovashagyomány ápolást5 is demonstráltak.

A lovasiskola bezárásával kezdődött igazán a huszárok megjelenése a szüreti fesztiválok menetében. Ez nagyjából egybeesik a lovasbázis megszűnésével. Az 1997-ben alakult Kiskunhalasi Lovasbandérium vette át a Határőrség Lovasiskolájának ezt a szerepét és onnantól datálható, hogy a városi rendezvények egyik kiemelt látványossága a bandérium díszelgése volt lovakkal és lovak nélkül. A Kiskunhalasi Lovasbandérium székhelye az egykori határőrségi lovasbázison, a ma Hirling József Lovaspark néven ismert lovas és szabadidőközpontban van.

Az utóbbi években már nem csak lovas huszárok, hanem markotányos nők is megjelentek lóháton a menetben. A markotányos nők a huszárság háttérmunkájában szorgoskodnak és természetes, hogy az ünnepek idején is kiveszik részüket a munkából, a díszelgésből is. A bandérium vendégeként az idei menetben Kiskunhalas fraknföldi partnervárosának, Kronachnak a várőrei is erősítették a menetet. Köszönjük ezúton is lovasparkunk huszárjainak a város közösségi életében való ilyetén közreműködését!

Kép-szöveg: Kovács Iván