A Hirling Lovaspark szakmai vezetése folyamatosan biztosít nyitott továbbképzési lehetőséget a lovasoknak. A lovaspark vezetői saját szakemberei, edzői mellett rendre hívnak más helyről is neves trénereket, szakembereket. A hétvégén, a 2009-es felnőtt egyéni magyar bajnok, Janik Attila tartott három napos kurzust. A hétvégi edzésekre az ország különböző térségéből érkeztek lovasok.

Pénteken kezdődött és vasárnap ér véget a Janik Attila vezette háromnapos edzőtábor a Hirling Lovasparkban – mondta Rózsahegyi Róbert, a bázis telep és szakmai vezetője. Törekszünk a rendszeres szakmai iránymutatásra azoknak, akik a lovasparkunkban tartják a lovaikat vagy idejárnak hobbi, illetve versenyszerű lovaglási szándékkal. Saját edzőink a hét első felében állnak rendelkezésre, hétvégére pedig vendégszakembereket szervezünk.

Ezeket a szakmai képzési lehetőségeket nyitottá tesszük, ami azt jelenti bárki, aki szeretne jól képzett edzőnél gyakorolni, az csatlakozhat. Ezen a hétvégén is az ország számos pontjáról érkeztek érdeklődők a Janik Attila vezette háromnapos összetartásra, amit a fedeles lovardában rendeztünk. Attila 2009-ben nyert felnőtt egyéni magyar bajnokságot akkor, amikor először kapott a győztes új személyautót a bajnoki címe mellé.

A három nap egymásra épül. A módszertanilag jól felépített tréningeken az alapoktól, a síkmunkán át, a gimnasztikán keresztül, az idomításig sok mindent átvesznek a jelentkezők, de szerepel ugróiskola és pályalovaglás is a feladatok között. Tizennyolcan jelentkeztek a kurzusra. Janik Attila jól ismert, kiváló szakember, aki nagy alapossággal készíti fel a lovasokat – nyilatkozta Rózsahegyi Róbert.

Fényképezőnkkel a szombat délelőtti csoport munkájához csatlakoztunk. Janik Attila egy rendkívül dinamikus, impulzív foglakozást tartott, amelyben a lovasok folyamatosan kapták a szóbeli instrukciókat a szakembertől. A lónak történő utasítások, jelzések, segítségek voltak napirenden. Az edző rendkívül plasztikusan magyarázta el, hogy a lovas döntése, amíg megszületik és elér a lóhoz bizony több vágtaugrás történhet, tehát az események folynak és a tervezett változás később következik be. Ezekkel a lovasnak számolnia kell és ezt a döntési és végrehajtási közötti időszakot be kell kalkulálnia a sportolónak. Katt ide a képgalériához!

Az edzésen nem csak Janik Attila beszélt, hanem a tanítványok is megnyilatkozhattak, hogy mit hogyan éreztek, tapasztaltak a ló hátán és a pályán. A folyamatos visszacsatolás nagyon fontos, mondta a szakember, mert így válik egyértelművé, hogy a lovas érti-e és tudja-e, hogy mi történik a lovaglása közben önmagával és a lóval. Az edzések vasárnap folytatódnak.

Kép-szöveg: Kovács Iván