Szombaton késő délután, hivatalosan átadták a Kincsem Házat a Hirling József Lovasparkban. Kiskunhalas újabb kulturális és szabadidős létesítménnyel bővült. A kedvezményezett Halasi Szabadidő Központ Nonprofit Kft. által üzemeltetett épületben helyezték el Kiskunhalas Város Nagydíját megőrzésre.

Szeptember 11-én, 18.30-kor kezdődött a Kincsem Ház átadásának ünnepsége a Hirling Lovasparkban. A rendezvény Erkel Ferenc Bánk bán című operájának nagyáriájával kezdődött, amelyet Pintér Tibor színművész, a Nemzteti Lovas Színház alapítója és igazgatója adott elő.

Kuris István László alpolgármester szólt először a meghívott vendégekhez, aki méltatta a lovasparkban folyó sportszakmai munka mellett végezett kulturális és szabadidős szervező tevékenységet. A Kincsem Házzal jelentősen bővült a város kulturális tere – tette hozzá. Az alpolgármester nem üres kézzel érkezett. Fülöp Róbert polgármester megbízásból Kiskunhalas Város Nagydíját hozta el és megőrzésre átadta Juhász Tibornak, Halasi Szabadidő Központ Nonprofit Kft. ügyvezetőjének.

A szobor kompozíciót Waclawczyk Dariusz huszár ezredes, a Kiskunhalasi Lovasbandérium parancsnokának vezényletével, két huszár bevitte az épületbe. A szobrot a jövőben a Kincsem Házban, jól látható helyen őrzik majd. Ezután a Kincsem című dalt énekelte el Pintér Tibor színművész Ilyés Jeniferrel, a Nemzeti Lovas Színház előadóművészével. Katt ide a képgalériához!

A vendégeket ezt követően Bányai Gábor országgyűlési képviselő köszöntötte. A képviselő beszélt a lovasbázis elmúlt éveiről, annak folyamatos fejlesztéseiről, amelyek jellemzően kormányzati forrásokból valósultak meg. A 200 millió forintos, szintén költségvetési forrásból most megépült „Kincsem Ház” újabb mérföldkő a Fazekas Mihály utcai komplexum életében, amely a város kulturális életének pezsgő helyszíne is lesz egyben – hangsúlyozta.

A köszöntőket követően Bányai Gábor, Kuris István László és a jelenlévő, a lovaspark fejlesztésében sokat segítő, Dr. Budai Gyula miniszteri biztos átvágták a nemzeti színű szalagot és átadták a Kincsem Házat a közönségnek. Az estébe nyúló ünnepségen bejárták az új épületet a meghívott vendégek, majd a füves pályán megrendezett, a Nemzeti Lovas Színház által színre vitt, Szent László, a lovagkirály című rockoperát tekintették meg a több mint félezer nézővel együtt.

 

Szöveg: Kovács Iván, fotók: Anda Péter