Munkaterület bejárást tartottak a Hirling József Lovasparkban. A bejáráson a kedvezményezett Halasi Szabadidő Központ Nonprofit Kft. képviseletében Juhász Tibor ügyvezető mutatta be a Kincsem Ház építkezésének alakulását Bányai Gábor országgyűlési képviselőnek és Fülöp Róbertnek, Kiskunhalas polgármesterének. A közel 500 négyzetméteres épület új és komplex kulturális térként működik majd a város közéletében.

A Hirling József Lovaspark Fazekas Mihály utcai frontvonalán kezdődött el a napokban egy pályázati beruházás. A CLLD TOP 7.1.1-16-H-035-1 „Kincsem Ház Kultúrtér” néven futó projekt, mintegy 500 négyzetméteres épület kiemelkedését hozza a lovaspark főbejáratától jobbra. A munkaterület bejárásán Bányai Gábor országgyűlési képviselő és Fülöp Róbert tekintették meg a kivitelezés haladását. A képgalériához katt ide!

A Kincsem Ház a lovaspark szabadidős és kulturális szegmensét hivatott szolgálni, amely az egész város kulturális életének lesz várhatóan programokban gazdag helyszíne. Csütörtökön az épület alapjainak lefektetése közben tartották a terület bejárást.

Juhász Tibor, a kedvezményezett Halasi Szabadidő Központ Nonprofit Kft. képviseletében elmondta, hogy az épület aulájában 50 fő részére lesz minden igényt kielégítő közösségi tér. A nagyteremben széksorosan 200-250 fő, az asztaloknál 150-170 fő tud sokoldalúan programokat szervezni. Az ügyvezető kiemelte, hogy a város civil szervezeteinek is rendelkezésére áll majd a szociális létesítményekkel, konyhával, egyéb kiszolgáló terekkel felépülő Kincsem Ház.

Bányai Gábor országgyűlési képviselő hangsúlyozta, hogy a 142 millió forintos, pályázati forrásból megépülő Kincsem Ház része annak stratégiai célkitűzésnek, amely jól illeszkedik a város turisztikai vonzerejének növeléséhez. A képviselő azt is kiemelte, hogy a lovasbázis működéséhez jól illeszkedő épület nagyban hozzájárul majd a helyi civil közösségek kiszolgálásához és a város kulturális programjainak is könnyen megközelíthető, központi helyszínt biztosít.

Fülöp Róbert polgármester annak adott hangot, hogy egy újabb helyszínnel bővül a kulturális terekben egyre gazdagabb Kiskunhalas. A Lovas és Szabadidő Központ egész éves programsort nyújt a város lakosságának az élénk lovas élettel és az ahhoz kapcsolódó rendezvényekkel, amin ez az épület túlmutat – erősítette meg a városvezető. A Kincsem Házzal alkalmas tér születik a lovassporttól eltérő, ám a helyszín adta atmoszférát és a nagy szabad területet kihasználni képes kulturális és szabadidős események rendezésére.

Rózsahegyi Róbert a lovaspark telepvezetője a bejáráson azt nyilatkozta, hogy a Nemzeti Lovasszínház egyik előadó helyszíne lesz a bázis. Az új épület pedig részévé válik az új arculatú lovas programoknak. A Kincsem Ház új lehetőség a halasi civileknek is és bízik benne, hogy élénk szabadidős és kulturális programok helyszínét látják majd benne külsős szereplők is. Rózsahegyi elárulta a bejáráson, hogy a Lovas Mikulás idén sem marad el, csak egy kicsit másképp lesz. Izgalmas Mikulás napi programok online közvetítésére számíthat a közönség december 6-án.

A kivitelezési munkálatokat a Meszes Épszolg Építőipari Szolgáltató Kft. végzi. A tervek szerint 2021 tavaszán már állni fog az épület és a jövő évi május 1-i nemzetközi díjugrató lovasversenyen már üzemelni fog a Kincsem Ház. A bejárásról a Halas Televízió ma esti, 19.00 órakor kezdődő híradójában láthatnak összefoglalót olvasóink!

Kép-szöveg: Kovács Iván