A Kiskunhalasi Lovasbandérium 25 éves születésnapi évfordulóját ünnepli az idén. Az egészéves ünnepségsorozat részeként, múlt szombaton a huszárok határkőlátogatást tettek, az úgynevezett Cziprusi határkőnél, ahol a Thorma János Múzeum baráti körével emlékeztek meg a városunkat övező határjelekről és a Redempotio-ról – tájékoztatott a bandérium parancsnoka, Waclawczyk Dariusz.

Immáron 25 éve, hogy a már múlt században, határon innen és túl is szereplő huszárcsapatunk egyesületté alakult– mondta, a városunkban Dáriuszként ismert hagyományőrző huszár ezredes. A jubileumi rendezvénysorozat első állomásaként, múlt szombaton a Thorma János Múzeum baráti körével egy közös kirándulás tettünk a Cziprusi strázsa, több mint 200 éves határkőhöz. A helyszín, hogy a halasiak is értsék, a Kőkúti Csárda előtt helyezkedik el Zsana után, az 5408 számú út 20-as kilométerszelvényének közelében.

A megemlékezés során Szakál Aurél, a kiskunhalasi Thorma János Múzeum igazgatója mesélt a jász-kun Redemptio-ról. Jómagam a kun határjárások fontosságát hangsúlyoztam ki a rendezvényen. A határkő koszorúzása közben Gubucz Mónika, a Szilády Áron Gimnázium tanulója szólaltatta meg hegedűjén Elza Jankinson „Elves dance” című darabját. Érdekesség, hogy az1801-ben készült hegedűje hasonló korú, mint a határoszlop. Ez után a résztvevők megkoszorúzták a Kötönösi kőhatár emlékművet, majd a Hirling József  Lovasparkban éppen folyó rendezvényen, a Félúton Fesztivál helyszínén elfogyasztották a bandérium séfje által frissen készül halászlé porciókat.

Fotók: Kiskunhalasi Lovasbandérium