Népszerű lovas tábornak ad helyszínt a Pirtó Lovasfogadó lovasudvar már két hete. A Kiskunhalasi Lovasbandérium Egyesülete már több nyári szezonban szervezett a területre tábort. Az idén már a második turnusnál tartanak. A múlt héten tizenöten vettek részt a kalandos programokon.

Napközis és bentlakó táborban ismerkedhetnek a lovaglással a lovas élet mindennapjaival a tábor résztvevői. Öt napos váltásokkal szervezte a bandérium csapata a turnusokat. Jellemzően általános iskolai korú fiúk és lányok választják a nyár egy részének eltöltését ebben a formában. Rózsahegyi Róbert, a bandérium elnöke egész napos elfoglaltságot jelentő feladatokkal tűzdelte meg a tábor programját. A lovas táborozókat három csoportba, tudás szerinti elosztásban foglalják le a szakképzett oktatók, segítők. A képgalériához katt ide!

A lovassportot már ismerő, ahhoz valamilyen módon kötődő résztvevők érkeznek leginkább a táborba – nyilatkozta Rózsahegyi. A ló ismerete, szeretet nélkülözhetetlen, ha valaki teljesíteni akarja a táborban megszervezett programokat, de elfordulnak teljesen kezdők is, velük nyilván az alapoktól kezdjük a foglalkozást. A lóápolástól, a futószáras oktatáson át a tereplovaglásig bezárólag állítottuk össze a feladatokat. Utóbbi esetében a legfelkészültebbek részvétele lehetséges, mert vezetővel ugyan, de önállóan kell irányítani a lovakat. A pirtói táj gyönyörű és ideális a lovak számára. Különleges élmény lóhátról a buckás, cserjés, erdőktől szegdelt területet megtekinteni. Többet és másként lát a lovas a ló magasságából, mint a gyalogos.

A lovas táborban persze nem csak a nyeregben való létet jelenti, az önfeledt ügetést, vágtázást a pirtói homokbuckák között. A lovakat gondozni, etetni és ápolni is kell, amikor annak ott az ideje. A táborozók korán kelnek és minden a ló körüli ápolási, gondozási feladatot elvégeznek, beleértve az etetést és az itatást. A szervezőktől megtudtuk, hogy a nyár folyamán lesz még mód a hasonló táborba jelentkezni, amitől a Kiskunhalasi Lovasbandérium közösségi oldalán tájékozódhatnak az érdeklődők.

Kép-szöveg: Kovács Iván