A május 1-i ünnepségekhez évtizedekig hozzátartozott a felvonulás és persze a majális. Az ünnep maradt a felvonulás a múlté, de Kiskunhalason azért jutott belőle az idei évre a Kiskunhalasi Lovasbandérium és a Hirling József Lovaspark szervezőinek köszönhetően szerda délelőtt. Az oszlopban huszárok csikósok, markotányos nők lóháton vettek részt és két fogat is a csapatba került. A közel 20 fős menet mintegy 3 kilométeres menetvonalat rajzolt a városra.

Szerdán délelőtt a Hirling József Lovasparkból indult az 20 fős lovas csapat, amelynek köszönhetően az idén felvonulás történt a munka ünnepén Halason. A lovasok 10 órakor indultak a lovasparkból és a vasútállomás, a Barnevál érintésével a Dékáni utcáról fordultak rá a Kossuth utcára. Halas főutcáján a Köztársaság utca kereszteződésénél jobbra fordulva a Városháza utcáról fordultak Kiskunhalas főterére a lovasok, majd onnan a Bem utcán a Lidl Áruház érintésével érkeztek vissza a kiindulópontra.

Szegedi Gábor tiszteleg a bakon, párja segédhajtóként mellette Osvát KataA félórás menet rendőri biztosítás nélkül kígyózott a város utcáin, ennek ellenére az autósok és a forgalomban résztvevők fegyelmezetten vették tudomásul a forgalom lassulást, oly kor a leállást. A menet élén a Domonyvölgyből érkezett csikósok vezették fel a csapatot. Mögöttük a Kiskunhalasi Lovasbandérium huszárjai léptettek, őket pedig egy gyönyörű fogat követte az Isaszegi Szent Márton Lovas Hagyományőrző Egyesület védelmében. A fogat után a bandérium markotányos női lovagoltak, majd a sort a huszár rekruták egy pónifogattal zárták.

Mint Rózsahegyi Róberttől, a Kiskunhalasi Lovasbandérium Egyesület elnökétől megtudtuk a testvér egyesület , az Isaszegi Szent Márton Lovas Hagyományőrző Egyesület huszárokat Békési Gábor vezette. A hármasfogat hajtója Szegedi Gábor fogathajtó világbajnok és Guiness rekorder tartotta a gyeplőt, a segédhajtója párja, Osvát Katalin ült mellette a bakon. A gyönyörű hintót Kardos István biztosította a lovakkal együtt. A rekruták pónifogatát Molnár Gábor hajtotta, amiben Waclawczyk Dariusz segített neki. A markotányos nők csapatának élén Molnár Nagy Emese haladt lóháton.

A színes, látványos felvonulást városszerte megsüvegelték és mintegy félórán át tartott. A menet célja a Hirling Lovasparkban folyó Lovas Majális rendezvény népszerűsítése volt, amely már kora reggel szinte megtelt a látogatókkal. A programok a lovasparkban késő délutánig tartanak, érdemes kilátogatni. A belépés ingyenes, az igényes kikapcsolódás programhegyekkel várja az érkezőket. Katt ide a napirendhez!

Kép-szöveg: Kovács Iván