Szabadtéri nagyüzemben működik már a Hirling József Lovaspark. Szerdán és csütörtökön felkészítő tábor, pénteken rajtengedély vizsga, szombaton és vasárnap országos minősítő verseny a halasi lovasbázison. Két hét múlva pedig a 43. CSI 2* Kiskunhalasi Nemzetközi Díjugrató Lovasversenyt rendezik rekordnevezéssel, eddig hat külföldi nemzet részvételi szándékának jelzésével a lovasparkban.

Nagyüzem tapasztalható az utóbbi hetekben, napokban a Hirling József Lovasparkban és környékén. Javában folynak a négyévszakos pályán az edzések és a szabadtéri szezonra készülés is leköt minden erőt a lovasbázison. Szerdán és csütörtökön Stróbl Dorottya, a Magyar Lovassport Szövetség főtitkára tartott 12 főnek felkészítő tábort a pénteki rajtengedély vizsgára.

Rózsahegyi Róbert, a Hirling József Lovaspark telepvezetője elmondta, hogy a rajtengedély vizsga előtt mindig komoly szakmai tapasztalattal rendelkező szakember vezetésével tartanak felkészítő tábort. Stróbl Dorottya a legkiválóbbak egyike, aki a hazai és nemzetközi szinten is nagy szakmai tekintélynek örvend. Dorottya tizenkét főnek vezetett kiscsoportokban edzéseket két napon át. A felkészülőkből négy hazai lovas, a Kiskunhalasi Lovasbandérium egyesületéből vett részt az összetartáson.

Stróbl Dorottya elmondta, hogy felkészült lovasok érkeztek a vizsga előtti kurzusra. Jó eséllyel nézhetnek a megméretés elé, mert látszik a többéves felkészülés, hogy hivatalos versenyen is nyeregbe szállhassanak versenyzőként. A foglalkozásokon stílusgyakorlatokat, ugróiskolát végeztek és minden apró részletre odafigyelve próbáltak csiszolni tudásukon a résztvevők Stróbl Dorottya hasznos tanácsai, segítsége alapján. A szakember elmondta, hogy volt olyan gyakorló, aki 8,6-os stílus pontot ért el az edzésen. Tehát jók az esélyek – erősítette meg a szövetség főtitkára.

Pénteken 27 lovas gyakorolt a melegítő pályán és 11 órakor hangzott el az első „Lovas indulj” jelzés a zsűri toronyból a Suti István lovaspályán. Két ismert vizsgáztató szakember Budavári Anikó és Jován Richárd szemlézte és értékelte a lovasokat. Örömteli hír, hogy mind a négy kiskunhalasi vizsgázó lovas megkapta a rajtengedélyt. A sikeres vizsgát tevők már ki is próbálhatják magukat a szombati és vasárnapi Kiskunhalason megrendezésre kerülő országos minősítő díjugrató versenyen.

Rózsahegyi Róberttől azt is megtudtuk, hogy az április végén megrendezésre kerülő 43. CSI 2* Kiskunhalasi Nemzetközi Díjugrató Lovasversenyre már hat külföldi nemzet jelezte a részvételét és a hazai érdeklődés is igen nagy. A május 1-i lovasnapok néven is ismert hagyományos rendezvény ezúttal április 29-e és május 1-je között kerül megrendezésre a Hirling József Lovasparkban. A program ide kattintva érhető el!

Kép-szöveg: Kovács Iván