Közel négyszáz vendég érkezett a Nagycsaládosok Országos Egyesülete, Al-Duna Régiós rendezvényére Kiskunhalasra, a Hirling József Lovasparkba szombaton. A négy megyét összefogó szervezet helyi rendezője, a Fészekrakó Egyesület egész napos szabadidős, szórakoztató családi rendezvényt varázsolt önkéntes segítőivel a lovasparkba.

Délelőtt 10 órakor köszöntötte a rendezvény résztvevőit a Nagycsaládosok Országos Egyesülete (NOE), Al-Duna Régiós Iroda vezetője, Vargáné Kunczt Orsolya. Az eseményt a Kiskunhalasi Önkormányzat részéről Takácsné Márta Gabriella képviselő nyitotta meg. A képviselő asszony örömét fejezte ki, hogy Kiskunhalas lehet házigazdája a régiós eseménynek. Felhívta a figyelmét a vendégeknek Halas nevezetességeinek megtekintésére és jó szórakozást kívánt a gazdag programokhoz.

Egy rögtönzött flashmobbal indult a rendezvény. Bácsalmási Gabriella vezetésével (címképen) a lovas aréna zöldgyepén a NOE himnuszára (Tavaszi szél vizet áraszt) egy formációs táncot mutattak be a jelenlévők, ami óriási sikert aratott a jelenlévők körében. A helyi rendező Fészekrakó Egyesület elnöke Ilcsik Annamária és segítői mindent elkövettek, hogy jól érezzék magukat az érkező vendégek.

A régiós családi napon nagyon sok programból válogathattak a jelenlévők. Csoportokba verődve megtekinthették a lovasbázist. Rózsahegyi Róbert telephelyvezető tájékoztatóval egybekötött túrát szervezett a lovasparkban, a Kiskunhalasi Lovasbandréium lovastornászai pedig látványos bemutatót tartottak.

Délelőtt és délután is 2-2 kézműves foglalkozás tartottak, különböző tevékenységekkel úgy, mint textilkép készítés kalapálós technikával, vagy papír pillangókészítés. A lovas színezők és hasonló izgalmas elfoglaltságok szintén nagy sikert arattak a gyerkőcök körében.

A Zöld Közösségért Természetbarát Egyesület Halas környékének élővilágát mutatta be. Rendőrmotoros bemutató is várta a kicsiket és nagyokat, valamint közlekedésbiztonsági játékokat lehetett kipróbálni és azt is megtapasztalhatták a vendégek, hogy milyen a világ részegszemüveggel. Az alkalmi tűzoltóbázison a Kiskunhalasi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság munkatársai különböző feladatokkal, tűzoltó eszközök bemutatásával kötötték le az érdeklődőket.

A csillogásra vágyókat arcfestés és csillámtetoválás várta. Aki pedig a mozgást részesítették előnyben, azoknak egész nap rendelkezésre állt az óriás ugráló vár és a népi játszótér. A finomságra áhítozókat büfé, krémfagyi és kürtős kalács elégítette ki. Lehetőség nyílt meglátogatni a Kiskunhalas turisztikai látványosságait is, a Csipkeházat, a Thorma János Múzeumot, a csodás Bay gyűjteményt,és megtekinthették a Panorámatornyot is a városházán a vendégek. „Én a környezetvédő címmel” gyermekrajzokat fogadtak a rendezők a mini rajzpályázatukra, ahol minden kép készítője kis jutalom csomagot kapott. A rendezvény késő délutánig tartott. A képgalériához katt ide!

Kép-szöveg: Kovács Iván