Háromnapos Országos Minősítő és Felkészítő Díjugrató Verseny rendeztek az elmúlt hétvégén a Hirling József Lovasparkban. Közel 700-an startoltak és bőven 150 főt meghaladó lovas nevezett a 34 versenyszámra. Füvön és textiles pályán is mérkőztek egymással a lovasok. Szép halasi eredmények születtek. A két hét múlva sorra kerülő championátus első fordulójára kitűnő főpróbának bizonyult az esemény.

Sokan már az érkezési napon, csütörtökön késő délután kipróbálták a füves pályát. A szervezők a hétvégi versenyt kifejezetten főpróbának szánták, mert másfél hét múlva a championátus első fordulóját rendezik a lovabázison, ami végig füves pályán lesz. A hétvégi verseny kiváló időben kellemes hőmérsékletben zajlott. A szervezők gyorsan átrendezték a pályákat a fűről a textilesre és fordítva. Az országos minősítő versenyen a korosztályos lovak, a fiatal lovasok és az ifik is szerencsét próbálhattak. A 34 versenyszámból a legtöbb kör a textiles pályán folyt. A legrangosabb 135 cm-es kört is a filces pályán rendezték vasárnap délután.

A legnehezebb számot, a 135 cm-es magasságú akadályokkal tűzdelt kört Matyi Bianka nyerte Cadwallader M nyergében, aki egyedüli hibátlanként teljesítette a hétvége legnehezebb számát a textiles pályán. Bianka elégedetten nyilatkozott. „Szeretek ide járni Halasra és persze nagy öröm, ha az ember a legnehezebb számot nyeri meg. A pálya nem volt könnyű és nem a magasság miatt, hanem a pálya vonala a szűk fordulók adták fel a leckét, de a lovam nagyon jól állt a feladathoz és hiba nélkül lehoztuk. Remélem hasonló teljesítményt hozunk a két hét múlva itt sorra kerülő championátus első fordulóján is. A füves pályán is mehettem a hétvégén. Csak dicsérni tudom. A halasi pálya a legjobb idehaza és most is mint mindig nagyon jól előkészítették.

A 135-cm-es szám fiatal lovas kategóriájában összevetésre került sor, mert két lovas Andre Illés Alexandra (B&H Lovas Klub, Futur Du Pomiez) és Plavecz Szabrina (Equitania LC, Canteloup J.N.) 4-4 hibapontos alappályát mentek. A végjátékban is egy-egy verőhibát ejtettek a fiatal lovasok, így az időkülönbség döntött Andre Illés Alexandra javára és megnyerte a számot. A B&H Lovas Klub sportolója nem kis büszkeséggel nyilatkozott. Nagyon tetszett a verseny. Kicsit izgultam, mert életem első versenykörülmények között teljesített 135 cm-es pályáját lovagoltam. Futur nagy jó partner volt, mint általában most is eredményesen működtünk együtt. A pálya a szűk hely miatt nagyon technikásan alakult, különösen a fordulókra kellett nagyon figyelnem, de jól kijött minden akadály. Nagyon jót versenyeztünk és természetesen itt leszek a championátus első fordulóján két hát múlva – mondta a fiatal győztes.

A teljes eredménylistákhoz katt ide!

Rózsahegyi Róbert versenyigazgató kiváló főpróbaként értékelte a háromnapos rendezvényt Az ország számos pontjáról érkezett lovasok sokan választottak a füvön rendezett köröket – mondta a versenyigazgató. A versenybíróság a pályaépítők, az adminisztráció is gördülékeny és hatékony munkát végzett. Készen állunk és várjuk szeretettel július utolsó hétvégéjén a championátus résztvevőit. A halasiak is remek eredményeket értek el a textiles pályán. Ők főleg ott léptek színre, hiszen számukra füves talaj nem kuriózum – tette hozzá a vezető.

Halasi eredmények:

Három helyi egyesület is győzelmeket, érmes helyezéseket szerzett a hétvégén. A Kiskunhalasi LTSE vezetője, edzője Füzér Gábor két bronzérmes (Zidane és Lamar E) és egy második helyezést (Pm Toledo) gyűjtött be. Az egyesület másik favoritja, Füzér Flóra két aranyéremmel gazdagította klubot (Zidane és Panamera). A Határőr Dózsa tapasztalt sportolója Nagy Sándor Casio-val egy aranyérmes és egy ezüstös és helyezést ért el a hétvégén. Kocsis Linett, a Kiskunhalasi Lovasbandérium SE lovasa két arany és két ezüstérem boldog tulajdonosa lett (Bicarlot és Opál). Örömteli hír, hogy magyar bajnokunk, Fazekas István (Határőr Dózsa SE) sérülése után biztató eredménnyel tért vissza. Walterrel a 6. helyen végeztek a 135 cm-es magasságú legnehezebb körben.

A Hirling Lovaspark következő versenye, az év egyik legnagyobb szakmai eseménye, a Championátus I. Fordulója július 23-a és 25-e között lesz, a belépés ingyenes a lovasbázisra.

Kép-szöveg: Kovács Iván