Szombat este a magyar és a halasi lovaskultúra prominensei adták egymásnak a kilincset a Hirling József Lovaspark VIP épületében. A közel 50 fős társaság Szegedi Gábor fogathajtóvilágbajnok, guinness-rekorder pusztafogathajtó 70. születésnapjára érkezett – az ünnepelt számára – titokban. Kiskunhalas pro urbe díjas polgárát családja és a barátok mellett köszöntötte Fülöp Róbert polgármester, Dallos Gyula kormánybiztos és Lázár Vilmos, a Magyar Lovassport Szövetség elnöke is.

Családja, lovasbarátok és a lovasszakma vezető személyiségei érkeztek október 28-án késő délután a Hirling József Lovasparkba, hogy meglepetés születésnapi rendezvény keretében kívánjanak erőt egészséget Szegedi Gábornak, Kiskunhalas pro urbe díjas polgárának, fogathajtóvilágbajnoknak és guinness-rekorder pusztafogathajtónak. A meglepetés szervezője párja, Osvát Katalin hónapokkal ezelőtt kezdte a szervezést, de mint a rendezvényen elmondta, teljességgel sikerült az utolsó pillanatig rejtve tartani Gábor előtt a társasági ünnepet.

Mintegy ötvenfős társaság várta a lovasbázis VIP termében Szegedi Gábort este hatórakor, lekapcsolt világítás mellett, síri csendben. Az ünnepelt terembe lépésekor a hirtelen fényárral egyidőben megszólalt a jól ismert „Boldog, boldog születésnapot dal…” és a tekintetek könnybe lábadtak. Szegedi Gábor tágra nyílt és csillogó szemekkel, a tőle megszokott egyenes tartással, meghatódva szemebesült a ténnyel, hogy itt bizony őt ünnepli a közel félszáz jóbarát. A vacsora is különleges meglepetést hozott, mert Szegedi Gábor egykori segédhajtói, Németh Imre és Romsics Csaba birkapörköltet és slambucot főztek bográcsban a vendégeknek.

Az est során, egy a Halas Televízió által készített archív portréból készült összefoglalóval idézték fel Szegedi Gábor gazdag szakmai életútját, majd köszöntők hangzottak el. Elsőként Fülöp Róbert polgármester méltatta Kiskunhalas pro urbe díjas polgárát, aki a 27 évvel ezelőtti díjátadásra utalva indította gondolatait. „A világsiker és a pusztatízes határozta meg akkor a Tóth Zoltán polgármester és az egykori képviselőtestület döntését. Tudjuk azt, hogy azóta még ennél szenzációsabb dolgokat is elértél, és én azt gondolom, hogy minden siker, amit véghez vittél, az Kiskunhalashoz is köt. Úgyhogy emiatt még mindig nagyon hálásak leszünk. A helyszín, ahol most vagyunk emblematikus. A Hirling Józsefről elnevezett lovaspark – aki szintén pro urbe díjasa városunknak – vagy Varró József, akik veled együtt építették fel e létesítmény a hírnevét megismételhetetlen. Téged is elismertek, megérdemelten a pro urbe díjjal.

Volt itt egy nagyon komoly szakmai háttér, egy nagyon komoly szakmai munka, ami ezt az egész lovasbázist kiemelkedővé tette az országos, de akár lehet mondani túlzás nélkül, hogy a nemzetközi lovaséletben is. Ezekre az alapokra próbálunk építkezni mi is a manapság, amely hagyományokat szeretnénk tovább ápolni a jövőben. A legfontosabb, hogy meg kellett ezt teremteni, és mi nagyon hálásak vagyunk neked ezért. Annyit tudok csak mondani, hogy jó egészséget kívánok és hálásan köszönünk mindent.” Beszédét követően megajándékozta Szegedi Gábort a polgármester.

Dallos Gyula, kormánybiztos, mesteredző, örökös magyar bajnok, egyetemi lovas tanár is köszöntötte Szegedi Gábort. „Annál nagyobb megtiszteltetés nincs, amikor ország világ által tisztelték szeretett embernek a születésnapját ünnepeljük. Az életútja hihetetlen ívet rajzol. Apajpuszta, Kiskunhalas, Domonyvölgy. Mind a három alkotóműhely meghatározó országon belül és országon kívül. De ki is valójában a mi Szegedi Gáborunk.

Mondhatjuk, hogy a Jóisten kegyeltje, mert annyi jó tulajdonsággal látta el. Olyan jellemet adott neki, ami jól látható, a tekintete mindig egyenes, nyugodt az arca. Nagyon-nagyon lekövethető és nyugodt testbeszédek jellemzik, és mindenben, mindenkivel szemben tisztességtudó, udvarias, szolgálatra kész ember. Ő katonának született, mert benne volt génjeiben a fegyelem és a szolgálat iránti tisztelet. Büszke lehetsz Gábor, hogy 70 éves születésnapodat ünnepelhetjük. Mi meg csodáljuk azt, hogy egy ilyen ember társaságában együtt lehetünk.”

A Magyar Lovassport Szövetség elnöke, Lázár Vilmos többek között az alábbi szavakkal köszöntötte az ünnepeltet. „Gábor a katonaember. Ő nem sírta el magát, de én, amikor belépett a terembe egy kicsit megkönnyeztem, de hát mindig így ismertük, hogy egy határozott, milyen sziklaszilárd, kemény, erős ember. Először is szeretném megköszönni, akik részt vettek ennek a mai napnak a megszervezésében.

Szerintem a két legfontosabb szó, ami mindenkinek az eszébe kell, hogy jusson rólad, az a tisztelet és a szeretet. És hogyha átgondoljuk, akkor ez nagyon ritka eset, amikor egy emberrel kapcsolatban ez a két szó úgy együtt kimondható. Mert az, aki tiszteletet tud kivívni magának, az megosztó. Ott 50 százalék szereti, ötven százalék nem. A Gábor ezt a szabályt felülírja, és hát a tisztelet minek köszönhető? Az életteljesítménynek, amit ő letett az asztalra, amit letett a magyar lovassport asztalára, amit letett a magyar lovaskultúra asztalára, amit letett az oktatás oltárára, hiszen nagyon sok fiatal tanulta meg tőle a szakmát, és amit letett a lovak oltárára, hiszen nagyon-nagyon sok lovat betanított, kiképzett. Mindez a tisztelet ennek köszönhető. Úgyhogy én azt kívánom neked és kívánom magunknak, hogy ezt a tiszteletet és ezt a szeretetet, amit irántad érzünk még sokáig élvezhessük. Isten éltessen sokáig” – zárta az elnök gondolatatit.

A legnagyobb meglepetés azonban a köszöntő szószólók után következett. Ifjabb Szegedi Gábor lépett be a terembe, aki alig két hete utazott el vissza Kuvaitba, jelenlegi munkahelyére. Édesapja vitte ki a repülőtérre, aki most meglepődve mondta, hogy „Bolond ez a világ” majd megölelte fiát, aki egy pusztatízest ábrázoló festményt nyújtott át, amelyen a hajtó Szegedi Gábort kedvenc piros színű mellényében áll a pusztafogat hátsó két lován. A rendezvény baráti beszélgetéssel, vacsorával, majd zenés, táncos esttel folytatódott.

Kép-szöveg: Kovács Iván, operatőr: Vercz András