Mint szerda délelőtt beszámoltunk róla, a Hirling József Lovasparkban egész napos Lovas Majálist rendeztek, amelyen a lovasversenyek mellett közönségszórakoztató show-számok, natura park, kirakodó vásár, lovas színház, tombolasorsolás várt széles körű vendéglátással a látogatók számára. A telt ház mellett folyó eseményen az utolsó versenyszámot, a nagydíjat Burucs Borbála Miami De Garderrel nyerte 190 cm-rel, majd ezt követően ketten csúcskísérletet jelentettek be. Szotyori-Nagy Kristóf 195 cm-es magassággal új országos csúcsot ugrott Chachacha 2-vel (címképen).

Reggel 9 órától folyamatosan érkeztek a látogatók a Hirling József Lovasparkba május 1-jén. A város apraja-nagyja a lovasparkban ünnepelt a látogatószám alapján. A rendezők délelőtt egy lovaskülönítményt is indítottak és bejárták a várost népszerűsítendő a nagy eseményt. Erről ide kattintva olvashatnak! Az alkalmi néző toborzás jól sikerült, mert özönlöttek a népek a lovasparkba, ahol sokszínű program várt a közönségre.

A nagydíj átadása Burucs Bora (Viktor-i SE) számára, aki Mimai De Garderrel nyerte a korlátugratás

Délelőtt két versenyszámot rendeztek, 110 cm-es és 120 cm-es magasságon. Az ország számos településről érkeztek sportolók, hogy összemérjék tudásukat és sok helyi versenyző is nyeregbe szállt az érmekért, plakettekért, no meg a jelentős pénzdíjakért. A nap során összesen 5 versenyszámot tartottak meg. Kifejezetten díjugrató versenyt négyet és egy úgynevezett ride and drive kört, ami lovagolj és vezess névvel illethető magyarul. A közönség valamennyi szám során lelkesen biztatta a lovasokat.

A nagydíjgyőztes páros Burucs Bora és Maiami De Garder 190 cm-en

De nem csupán egymásutáni versenyekből állt a nap. A közönségszórakoztatás széles spektrumában helyi egyesületek, mint a Halas Fitness Egyesület, a Halas Balett, a GrandUp Kids és a Halasi boksz klub léptek fel látványos repertoárral. Csikós és fogat bemutató (Szegedi Gábor világbajnok hajtóval) is szerepelt a műsoron. Nagy sikert aratott a délután 2-kor kezdődött az Isaszegi Szent Márton Lovas Hagyományőrző Egyesület huszár bemutatója. A lovasok a karusszel gyakorlatok mellett magyar és osztrák lovascsatát jelenítettek meg a közönség nagy tetszésére. Természetesen magyar győzelem született.

A Halas Balett csapata az arénában (fotó: Katusné Gudmon Kata)

Ugyancsak nagy sikert hozott a szimultán versenyszám és a ride and drive. Utóbbi körben közönségdíjat nyert és a legnagyobb tapsot kapta a Fazekas István, Szegedi Gábor kettős. A magyar bajnok díjugrató Fazekas István Maximus-szal ugratott, majd ló nélkül akadályokat teljesített, ezután pedig a Szegedi Gábor világbajnok által hajtott fogattal zárták az akadálypályát. Hatalmas ováció mellet teljesítették a verseny követelményeit.

A ride and drive különdíjas párosa lett a Szegedi Gábor, Fazekas István kettős

A szervezők a múlt tiszteletének kifejezése okán évfordulós megemlékezéseket tartottak. A lovasbázis elmúlt több mint félévszázada során elért sportsikerek még ma is élő legendáit vonultatta fel és ünnepelte az arénában.

Dallos Gyula miniszteri biztos a születésnaposokkal: Varró József és Bánfi Vilmos 80 és Dózsa Károly 75 évesek

A 70. születésnapja alkalmából Szegedi Gábor fogathajtó világbajnokot, Guiness rekorder pusztafogathajtót, Dózsa Károlyt, a Lovasiskola volt parancsnokát 75. születésnapja, Varró József olimpikon, katonai világjátékok győztes, sokszoros magyar bajnokot 80. és ugyancsak 80. születésnapja alkalmából Bánfi Vilmos nemzetközi pályaépítőt köszöntötték a szervezők. Őket Kardos István fogatán Szegedi Gábor hajtó hozta be a küzdőtérre. A hintón helyet foglalt még Nagya Andrea, aki az 1994-es Militari OB győztes csapatának tagja volt. Belovagoltak csapattársai Füzér Gábor, Sós Attila és Fazekas István, utóbbi az 1994-ben díjugrató OB győztes csapat tagjaként. Ők 30 éve hoztak dicsőséget a halasi lovassportnak.

Tolnai Hanna és M-Flipper D’19, a 110 cm-es kör győztes párosa (fotó: Katusné Gudmon Kata)

Megemlékeztek a szervezők Suti Istvánról, aki 55 éve a NATO bajnokságon győzött Bécsben, nagy meglepetést okozva, az akkor ellenségnek számító nyugati katonai tömb, a NATO lovasainak körében. Az ünnepelteknek Dallos Gyula miniszteri biztos, Fülöp Róbert polgármester és Szotyori-Nagy Kristóf, a Díjugrató Szakág elnöke adtak át díjakat, emlékplaketteket.

A ride and drive első három helyezettje a díjátadókkal

Ezután jött nap legnagyobb közönségszámot vonzó eseménye, a Nemzeti Lovas Szinház előadása. Pintért Tibor társulata ezúttal is hozta a kötelezőt, meg még azon felül. Bemutatójuk nemzeti érzelmeket felkorbácsoló dalokat tartalmazott látványos lovas formációk kíséretében. A közönség nem engedte el könnyen a társulatot, visszatapsolták őket. Tenyáék engedtek a nézőknek é ahogy illik, ráadást adtak. A műsort a színház trükklovasainak produkciója követte, szintén hatalmas közönségtetsztéssel.

Pintér Tibor lovával köszönti a közönséget

A nap legizgalmasabb versenyszámát hagyták utoljára a szervezők. Valamivel négy óra utáén kezdődött a korlátugratás versenyszám, amely egyben Kiskunhalas város nagydíját is jelentette. A nyolcfős mezőny egymillió forintért küzdött. Az akadálymagasságot körről-körre emelték Karádi László nemzetközi pályaépítő és csapata. Aki verőhibát ejtett, az kiszállt a versenyből. Végül 190 cm-en négyen maradtak, de csak egyetlen hibátlan teljesítmény született Burucs Borbálának (Viktor-i SE) és társának Miami De Gardernek köszönhetően. Így a város nagydíját Borának adhatta át Fülöp Róbert polgármester.

Ódor Enikő (Jason Statham, Equitania LC) veszi át a díjat, a 120 cm-es kör győzteseként Rémi Gábortól, az F Automobil Kft. kereskedelmi igazgatójától

Természetesen ennek a körnek sem simán lett vége. A győztes Burucs Borbála 11 éve fennálló csúcsának megjavítására ketten is bejelentkeztek. Védőként Bora (Miami De Garder) és a versenyben jó formát mutató Szotyori-Nagy Kristóf (Prosper LK) Chachacha 2-vel. Utóbbi kezdett és egy nagyszerű körrel hibátlanul vette a gátakat az utolsó 195 cm-es akadállyal együtt. A csúcsot elvette Burucs Borbálától ezzel Szotyori. Következet a visszavágás Bora részéről, ám ezúttal Miami-val hibáztak. Így az új csúcstartó Szotyori Nagy Kristóf, aki nem mellesleg a szakág elnöke, és a Magyar Lovas Szövetség elnökségi tagja.

Az ugrálóvár a fedeles lovardában várt a legkisebbekre (fotó: Katusné Gudmon Kata)

Az eredmények: (1-3 helyezettek):

 1. vrsz. 110 cm nyitott, időre (25 induló)
 1. Tolnai Hanna, M-FLIPPER D’19, Antal Tanya LSC, 0 hp, 54,92 mp
 2. Dér Tibor, MYA, Kentaur Lovas Egylet Nyitott, 0 hp, 54,98 mp
 3. Dr. Nagy Henriett, KINCSEM ROYAL FLUSH, Kurca-Menti LE, 0 hp, 55,22 mp
 1. vrsz. 120 cm nyitott, időre (22 induló)
 1. Ódor Enikő, JASON STATHAM,Equitania LC, 0 hp 63,03 mp
 2. Bencses Réka, VIVANTIC M, Sugo-Horse Park LE, 0 hp, 73,84 mp
 3. Kasi Kíra, CAN DO IT, Kiskunhalasi LTSE, 0 hp, 74,02 mp

Nagy Andrea, az évfordulós köszöntések során hintón fogadta az elismerést Varró József társaságában (fotó: Katusné Gudmon Kata)

 1. vrsz. Szimultán, 100 cm:
 1. Potocska Attila, COLETT, Potocska LSE, 0 hp
 2. Fazekas István, AMBER, Kiskunhalasi BM Határőr Dózsa SE, 0 hp
 3. Füzér Flóra, LAMAR-E, Kiskunhalasi LTSE, 0 hp
 1. vrsz. Ride and Drive, 100 cm, csak időre
 1. Tóth Zsófia, BENEFIT, Potocska LSE, 84,38 mp
 2. Such Lilla Laura, LADY MINI, Potocska LSE, 89,84 mp
 3. Bán Krisztián, CAVALLINA, Szántódpusztai LK, 90,56 mp

Különdíjas: Fazekas István, Maximus Kiskunhalasi Határőr Dózsa SE és Szegedi Gábor fogathajtó

Osztrák-magyar lovas párbaj az Isaszegi Szent Márton Lovas Hagyományőrző Egyesület bemutatásában

 1. vrsz. Korlátugratás Kiskunhalas Város Nagydíjáért
 1. Burucs Borbála, MIAMI DE GARDER, Viktor-i Sportegyesület, 190 cm 0 hp
 2. Füzér Gábor, KING CORNET PGO, Kiskunhalasi LTSE, 190 cm 4 hp
 3. Szotyori Nagy Kristóf, CHACHACHA 2, Prosper LK, 190 cm 4 hp

Új országos csúcs 195 cm: Szotyori Nagy Kristóf, CHACHACHA 2, Prosper LK

Akrobatikus mozdulat az egyik bemutatóból (fotó: Katusné Gudmon Kata)

A rendezvény a tombolasorsolással ért véget. A fődíj póniló, egy lovas családhoz jutott végül. Nagy örömükre a Frányó família újabb kedvenccel gyarapította lóállományát. A póni lovat Frányó Fanni vette át a család tagjaitól kísérve. Fanni maga is díjugrató versenyző. A rendezvényről a pénteki Hírnaplóban láthatnak összefoglalót olvasóink és a televízió nézőink!

Kép-szöveg: Kovács Iván