Borult, kellemes, de kellemes időben rendezték meg a Kiskunhalasi Országos Minősítő Díjugrató és Grand-Prix utolsó napját három GP döntővel. Az amatőr, az U25 és a felnőtt finálék nagy versenyeket hoztak. Utóbbit, a 150 cm-es másfél-milliós összdíjazású GP-t Balatonvilágos után, ismét  első női magyar bajnokunk nyerte.

Vándor Zsófi és Quintus a tavalyi felnőtt magyar bajnok páros egyedüli hibátlanként győzött az összevetésben. A négy nap legeredményesebb lovasa egyértelműen ifj. Szabó Gábor lett.Reggel nyolckor indult a versenynap a 19. számmal, a 120 cm ifjúsági körrel, amelyet időre rendeztek. Alasztics Aliz (Pirik Farm) és LINEA 14 nevű nyolc éves pej kanca lovával nyert. A hat indulóból álló mezőnyben egyedül ők mentek hibátlant. Pirik Zsolt edző tanítványa 66,03-as időt ért el a Hirling Lovaspark zöld gyepén. Képgalériához katt ide!

A nap első GP-jét, a 120 cm-es amatőr finálét időre, egyszeri összevetéssel rendezték meg a 29 startoló lovasnak.  Az alappályán 14 hibátlan eredmény született, és az összevetésben is kilencen hibátlanul lovagoltak. Közöttük az időkülönbség döntött. Ám ezt is lehetett fokozni, mert a 2013 óta tartó Grand Prix sorozatban másodszor lett század másodpercre holtverseny az első helyen.

Az amatőr GP első három helyezettje (összevetés):

1. Nagy Henriett PRINZ JUNIOR (Bercsényi Lovasklub) 0 hp, 32,34
1. Hajdú Petra BOGNÁR HAMVAS (Diva Sport Lovasklub) 0 hp, 32,34
3. Sarkadi Petra (FŐNIX Hódmezővásárhelyi SLE) 0 hp, 33,04

A Nap második Grand-Prix-je a CAUSSADE HUNGARY Kft. díjáért, a 140cm U25 GP, időre egyszeri összevetéssel került megrendezésre. A fiatal lovasok négyszázezer forint összdíjazású számában 34 startot regisztrált a zsűri. Összevetésre azonban nem került sor, mert egyetlen hibátlan kör született a D Team SE lovasának, Dömse Tamásnak köszönhetően, aki Conquistador nevű lovával hódította el a győztesnek járó serleget.

Az U25-ös Grand Prix első három helyezettje:

1. Dömse Tamás CONQUISTADOR, D-TEAM SE 0 hp, 77,80
2. Alasztics Aliz CONCORDIA HB Pirik Farm 1 hp, 85,49
3. Kiss Lizanna GINA ROSINA Mórahalmi LSE 4 hp, 78,32

A négy nap 22. versenyszáma, a 150 cm-es másfél millió forintos összdíjazású nyitott Grand Prix, időre, egyszeri összevetéssel történt. A legrangosabb kör előtt a lovasok és a közönség megemlékeztek a héten elhunyt kimagasló értékű lovas személyiségről, Bács Béláról. A versenyben induló 32 lovasból 7 hibátlan teljesítmény született, akik összevetésben újráztak a helyezések eldöntésében. Az első három összevető verőhibát ejtett. A negyedikként startoló Vándor Zsófia így elsősorban a hibátlanra koncentrált. Az összeszokott, 2019-es magyar bajnok páros jó tempójú, verőhiba nélküli eredményt értek el. Az őt követő lovasok pedig valamennyien hibáztak. Így megszületett a felnőtt magyar bajnokságok történetének első női bajnoka részéről a Grand-Prix győzelem.

A Grand-Prix első nyolc helyezettje (összevetés):

1. Vándor Zsófia QUINTUS Varga Ménes GYLE 0 hp 43,98
2. ifj. Szabó Gábor CHABAL TH Timpex Nyíregyh. LK 4,00 hp, 42,25
3. Horváth Balázs PM CHACCERA Airvent Lovas Club 4 hp 43,83
4. ifj. Szabó Gábor TIMPEX BÖLCSÉSZ Timpex Nyíregyh. LK 4 hp 43,94
5. Czékus Zoltán KEMPO CENTO Kisteleki Lovas Egyesület 4 hp 5,96
6. Jármy Vince JB KORONAŐR Némethy Bertalan Alapítvány 8 hp 42,37
7. Jármy Vince ZEUSZ Némethy Bertalan Alapítvány 8 hp 43,51
8. Czékus Zoltán RICOLA Kisteleki Lovas Egyesület (alappályán 1 hp időtúllépés miatt nem került az összevetésbe)

A Grand Prix győztes és helyezett lovasainak Szotyori-Nagy Kristóf szakági elnök, dr. Budai Gyula a Lovassport Szövetség Olimpiai Felkészülést Koordináló Bizottságának elnöke, Fülöp Róbert polgármester és Juhász Dóra zsűri tag adták át.

A Grand Prix győztes és helyezett lovasainak Szotyori-Nagy Kristóf szakági elnök, dr. Budai Gyula a Lovassport Szövetség Olimpiai Felkészülést Koordináló Bizottságának elnöke, Fülöp Róbert polgármester és Juhász Dóra zsűri tag adták át.

A nap utolsó számában, a 125 cm-es nyitott körben 10 induló csak időre versenyzett. Hárman is hibátlanul teljesítették a pályát, közülük Stieber Sztella ELISE-vel volt a leggyorsabb. A Mizsei Lovastanya SE párosa 62,01 másodperc alatt oldotta meg a feladatot, ami az első helyet jelentette.

Szotyori-Nagy Kristóf, a díjugrató szakág elnöke pozitívan nyilatkozott. „Három hónapos szünet után három hete zártkapus körülmények között kezdhettünk újra versenyeket rendezni. Vegyes a helyzet. Vannak, akik át tudták menteni a formát és vannak, akik elvesztették, de egészében jól átvészelte a magyar díjugrató sport a járvány időszakot. Halas jól vizsgázott megint és örülök, hogy a füves pálya is elnyerte a lovasok tetszését. A fű a legjobb versenyzési felület, de a filces pálya bírja legjobban az igénybevételt. A halasi létesítmény előnye, hogy egymás mellett van a kettő. Csak köszönettel tartozunk Kiskunhalasnak, hogy megtartották a füves pályát és ezt a lovasok és a szakág vezetése is így látják. Biztonságos és felemelő érzés ezen a nagyhagyományokkal rendelkező füves arénában versenyezni” – mondta a szakág elnöke.

A Grand Prix-n jelenlévő Dr. Budai Gyula, a Lovassport Szövetség Olimpiai Felkészülést Koordináló Bizottságának elnöke is elégedettségének adott hangot. „Gratulálok a halasi szervezőknek, mert az esős időjárás ellenére, egy komoly színvonalú mezőnynek, szakmailag nagyszerű rendezéssel adtak lehetőséget a sportszerű versenyzésre. Öröm, hogy elindult újra a járványszünet után a lovas élet és a látottak alapján kiváló kvalitású versenyzők, izgalmas versengését élvezhették a nézők a Hirling Lovasparkban. Egyre több verseny kerül be a versenynaptárba és arra törekszünk, hogy hasonlóan jó színvonalú lovassport események kerüljenek megrendezésre a jövőben.”

A GP sorozat három hét múlva  Bábolnán folytatódik.

A teljes eredménylistához katt ide!