A november 27-29 között rendezték hazánk legrangosabb nemzetközi fedett pályás nemzetközi díjugrató versenyét a Nemzeti Lovardában, a CSI**W Világkupa fordulót. Weinhardt Virág, a Kiskunhalasi LTSE 21 éves sportolója Chiclana nevű lovával a szombati 160 cm-es világkupa fordulón negyedik lett, majd a vasárnapi Grand Prix-t megnyerte.

Ez szenzációs sikere éppúgy a versenyzőnek, mint a magyar lovassportnak. Virág szárnyalása 10 éve tart, de mi áll a sikerek mögött. Erről kérdeztük a fiatal sportolót, legfőbb segítőjét, édesanyját, Szilviát, amelyhez Szotyori-Nagy Kristóf, a szakág elnöke is hozzátette véleményét. (címkép: Hajdu Krisztina)

Weinhardt Virág épp egy évtizede van jelen a díjugrató sportban, de eredménysora már egy életre elég lenne sok lovasnak idehaza és külföldön is. A november végi GP győzelmét követően Virággal, a Kiskunhalas határában található lovas farmján beszélgettünk édesanyja társaságában.

KI: Hogyan kezdődött a pályafutásod?
W. Virág: 2010-ben kezdtem lovagolni. Bár nagyapám mezőgazdasági vállalkozásában sokat voltam a lovak körül, de 10 évesen döntöttem úgy szüleim támogatásával, hogy megkeressük Füzér Gábort, hogy foglalkozzon velem. Innentől eléggé felgyorsultak az események. Tavasszal kezdtünk és ősszel már rajtengedély vizsgát tettem. Gábornál minden alapot megkaptam. Heti ötször biztos ott voltam a tanulás mellett. Kecskeméten biztató eredménnyel fejeztem az első versenyemet még ebben az évben. Ekkor vásároltuk a halasi tenyésztésű Bognár Jen Cor-t.

KI: Aztán 11-ben Champion lettél a gyermekeknél Tápiószentmártonban.
W. Virág: Igen. Ez eléggé gyorsan jött. Akkor még nem rendeztek gyermek korosztálynak magyar bajnokságot, így a championátus adott lehetőséget országos megméretésre. Ha úgy tetszik berobbantam a díjugrató sport korosztályos elitjébe, amire persze a szövetség is felfigyelt. Ehhez kellett a mai napig velem élő kedvenc, Bognár Jen Cor, aki nagyon sok szép eredményt hozott.

KI: Mi állt a siker mögött?
W. Virág: Sok-sok gyakorlás, de ez én nem teherként, hanem lehetőségként éltem meg. Gábornál mindent szívesen tettem. A lovak ápolásától, az istálló rendberakásán át, az edzésekig. Segítettem a lovaik felkészítésében. Izgatott az a ritmus, amit éltek, az edzések, a versenyre utazásokra felkészülés, az összepakolás. Az ápolástól, a rúdrakásig mindent csináltam. A tanulás mellett ez töltötte ki az életemet. Élveztem.

KI: És jött az „aranyos” lóról esés Tápiószentmártonban.
W. Virág: Az elkövetkezendő időszakban folytattam elszántan a munkát, havonta egy-két versenyen vettem részt. Aztán 11-ben a Champinoátuson Tápiószentmártonban, a gyermek kategóriában fordulóról-fordulóra jól mentünk Jen Cor-ral és győztünk. És igen, az a furcsa eset történt, hogy lóról estem győztesként. Jen-Cor a díjátadáson, a győzelmi takaró felhelyezése közben megugrott. Az élénk fiatal ló megijedt. Nem voltam elég rutinos, nem szálltam le a lóról és esés közben eltörtem a karom. Ma már csak egy „aranyos” történet a sok közül.

KI: Nagy lökést adott a győzelem?
W. Virág: Akkor született egy döntés, hogy legyen még egy lovam. Ez nagy motivációt adott, hogy több lóval kellett dolgoznom. Ez újabb szint, amikor különböző vérmérsékletű lovakkal párhuzamosan készülök, versenyzek. Mindezek mellett a szövetség 2011-ben, az év végi közgyűlésen meghívott a gyermek válogatottba. Na, ez adott igazán nagy lökést és akkor már felfogtam, hogy ez bizony nagyon komoly. 2012 tavaszán már Linzben, válogatottként szálltam nyeregbe, ahol a gyerek nagydíjban helyezett lettem. Aztán Lamprechtshausenben egy EB szintű versenyen a Jen Cor-ral a nagydíjban másodikak lettünk. Állandó tagja lettem a válogatott utazókeretének.

KI: És 12 nyarán következett Ebersdorfban a gyerek EB.
W. Virág: Ausztriában, egyéniben és csapatban versenyeztem Jen Cor-ral. A magyar válogatott csapatunk ötödik helyezést ért el, én pedig egyéniben ezüstérmet gyűjtöttem be. Nagyon örültem, de igazából fel sem fogtam. Nagyszerű a világban jól ismert lovas helyszíneken pályára lovagolni. A súlyát gyerekként nem éreztem ezeknek a sikereknek. Élveztem, hogy lovagolhatok, versenyezhetek és nagyon jó volt, ha kiszólítottak az eredményhirdetésen.

KI: Alig egy év és Spanyolországban EB győzelem a következő állomás.
W. Virág: Ez érdekes sztori. Csapattal és egyéniben szerepeltem Vejer De La Fra-ban az EB-n. Gáborral, anyuval leültünk beszélgetni a spanyol utazásról előtte. Nem volt egyértelmű, hogy elmegyünk. A hosszú út, a 3000 km a lovaknak a versenyzői, kiszolgálói részről is sok kockázatot rejt. Szempont volt az is, hogy az előző évi második helyezésem nagyon nehéz lenne felülmúlni. Végül az indulás mellett döntöttünk. Majd egy hétig utaztunk oda a pihenőkkel. Megérte. Csapatban harmadik helyen végeztünk, egyéniben Jen-Cor segítségével EB győzelem született gyermek kategóriában. Az a furcsa helyzet történt, hogy Európa bajnok lettem, de hazai gyermek bajnok sosem voltam, mert mire itthon rendszerbe állították, addigra kiöregedtem.

KI: Egy EB győzelem azért megpecsételi az ember sorsát.
W. Virág: Majdnem, de biztos, hogy mérföldkő lett az életemben. Ez egy nagyon komoly megerősítés volt a jövőre nézve. Felbolydult a környezetem, felkapott a sajtó. Könnyedén vettem ekkor szinte mindent. Interjúk, élménybeszámolók következtek, ami szokatlan helyzetet teremtett, de alkalmazkodtam.

KI: A további korosztályokban is szép eredmények születtek.
W. Virág: A statisztika szintjén igen, de nem úgy jöttek az eredmények ifi korszakomban, ahogy megszoktam, mert nem töretlen egy sportolói pályafutás. Erre nem készítettek fel, nem is készültem rá, mert nem foglalkoztatott. Nem lehet mindig a topon lenni, mert ez egy rendkívül összetett sport és mások is győzni szeretnének. Hozzáteszem a magyar korosztályos lovassport nemzetközi szinten rendkívül erős.

KI: Hogy ment a kudarcok feldolgozása?
W. Virág: Olyan alkat vagyok, aki magában rendezi le az eredménytelenséget és ebben segítenek a környezetemben. Gábor elmondta mindig, hogy ő mit látott, de ezt nem erőszakosan, durván tette. Én pedig megemésztettem. Idő kellett hozzá, de feldolgoztam. Anyu is hagyta, hogy magamban rendezzem a dolgokat. Nálunk nincs olyan, amit többször látni szülőktől, hogy bekiabálják a pálya széléről a tutit.

KI: Összességében azért a fiatal kategóriák is jól mentek.
W. Virág: Hazai szinten és a nemzetközi versenyeken is jó eredményeket értem el ifi és fiatal lovasként. Egyéni és csapatbajnokságot is szereztem a korosztályokban. Sőt a felnőttek között ifiként 17-ben a felnőtt összetett GP sorozatot nyertem meg. Ugyanebben az évben Ifi EB-n 6. lettem, amivel ifjúsági olimpiai kvótát szereztem. Igaz a következő évben, amikor rendezték már nem én, hanem válogatott sportolótársam, Jármy Vince használhatta fel a kvótát, mert megint „kiöregedtem”.

KI: Közben saját lovardád lett.
W. Virág: Igen, már öt éve saját telephelyen készülök Halas határában. A család mezőgazdasági vállalkozásának területén, még nagyapámnak köszönhetően – aki nem érhette meg, hogy ezzel milyen jót tesz szakmailag –a nevemre íratott egy istállót és környezetét. Itt alakítottunk ki boxos istállókat, szabadtéri, és fedett lovardákat. Ez még nagyobb felelősséget ró rám, de sok segítséget kapok édesanyámtól és nagybátyámtól, Gabitól és a család többi tagjától, meg a barátomtól is.

KI: Most már a felnőttek világában kell helytállnod.
W. Virág: Utolsó évem volt a fiatal lovasoknál 2020, de már korábban is vállaltam a felnőttek közötti megméretést. 18-ban a fedeles felnőtt bajnokságot nyertem meg, ugyanebben az évben felnőtt OB ezüstérem birtokosa lettem. Az utóbbi két évben is jól mentem a fiatalok nemzetközi mezőnyében, amit érmes helyezések igazolnak egyéniben és csapatban. A két héttel ezelőtti CSI2*W Grand Prix 1. hely pedig megkoronázta 2020-at. Nagyon színvonalas nemzetközi mezőnyben tudtam nyerni a GP-t. A harmadik helyezett német Tobias Bachl fontosnak tartotta, hogy személyesen gratuláljon a sikeremhez, de a szövetség is elismerését fejezte ki.

Virággal történt beszélgetésünk végén édesanyja Szilvia is hozzáfűzött pár gondolatot az interjúhoz.

SZ. Szilvia: Igazából mindig Virág kezében volt a döntés lehetősége. A magam és a család részéről a döntéseit tiszteletben tartva próbáltuk segíteni Virágot, ahol tudtuk. Kicsit sorsszerű a lovas pályafutása. Édesapám nagyon szerette a lovakat és Virág sokat volt az istállók környékén kislányként. Közrejátszott a családi irányultság, a mezőgazdasági vállalkozásunk léte, ez sokat segített. Szerencsés egymásra találást hozott Füzér Gábor szakmai segítsége, edzői munkája, de a lovak kiválasztásában is óriási szerepet kapott. Időközben a lóhoz, a lovas közeghez értő menedzser vált belőlem, aki ha kell lovat ápol, felszerszámoz, vezet, szervez és segít ahol tud. Örülök Virág sikereinek, ahogy a család és a testvérei is. Leginkább az tölt el örömmel, hogy szereti, érti, értelmet, feladatot lát a lovas életben és ezt nagy felelősséggel teszi.

Weinhardt Virág Grand Prix győzelmét követően Szotyori Nagy Kristóf, a szakág elnöke nyilvánított véleményt.

Szotyori Nagy Kristóf: Virág egy évtizede van benne a díjugrató sportban. A magyar lovassport álló csillaga. A 2011-es Championátuson berobbant a szakágba. Soha nem volt Európa bajnoka a magyar lovassportnak, ő ezt a címet megszerezte és csapatban bronzérmet hoztak. Azóta folyamatosan jelen van a hazai és a nemzetközi lovas életben. Páratlan sikerszériát ért el. Szlovákiában az egyéni ifi EB-n 6. lett dupla hibátlannal a döntőben, az ifi olimpián kvótát szerzett. Korosztályos lovasként a felnőttek között GP-t, nemzetek díját nyert. Fedett pályán és szabadtéren egyaránt kiválóan szerepel. Egyéniben és csapatban is remek eredményes 10 évet tudhat maga mögött. Extra, csúcsteljesítmény, amit az utóbbi évtizedben elért. Mindezt Kiskunhalasról, nagyrészt szülői támogatással, egy kiváló edző, Füzér Gábor segítségével. Személyében egy következetes, céltudatos ember, aki nagy alázattal végzi a sportolói feladatait. Virág követendő példakép.

Weinhardt Virág főbb hazai és nemzetközi eredményei 2010-től:

2011- Gyermek Champion
2012- EB egyéni ezüstérem
EB csapat 5. hely
2013- EB egyéni aranyérem
EB csapat bronzérem
Fedeles Gyermek Bajnokság egyéni aranyérem
Gyermek Championátus egyéni ezüstérem
2015- Ifjúsági OB egyéni 5. hely
Utánpótlás OB csapat aranyérem
Ifjúsági EB csapat 5. hely
2016- Fedeles Fiatal Lovas Bajnokság egyéni aranyérem
Ifjúsági Nemzetek Díja 3. hely
Ifjúsági OB egyéni aranyérem
Utánpótlás OB csapat ezüstérem
2017- Fedeles Fiatal Lovas Bajnokság egyéni 3. hely
Felnőtt Összetett GP 1. hely
U 25 GP 1. hely
Kiskunhalas Nagydíj 1. hely
Ifjúsági EB egyéni 6. hely, Ifjúsági Olimpiai kvóta megszerzése
Ifjúsági OB egyéni ezüstérem
Utánpótlás OB csapat aranyérem
2018- Fedeles Felnőtt Bajnokság egyéni aranyérem
Fiatal Lovas Nemzetek Díja 2. hely
U 25 GP 1. hely
CSI2* Grand Prix 2. hely
Fiatal Lovas EB 14. hely
Felnőtt OB egyéni ezüstérem
Felnőtt OB csapat aranyérem
2019- Fiatal Lovas Nemzetek Díja 2. hely, egyéni 5.hely
Fiatal Lovas Nemzetek Díja 3. hely
Felnőtt GP 2. hely
Felnőtt OB csapat bronzérem
2020- Fiatal Lovas OB egyéni bronzérem
Fiatal Lovas OB csapat aranyérem
CSI2*W Grand Prix 1. hely

Kép-szöveg: Kovács Iván